Haber/ Engin Yavuz

Ağustos ayında Tırazlı- Çatalca-Beyler-Efemçukuru bölgesinde üç gün boyunca etkili olan yangında kül olan 5 bin 500 hektarlık alanın büyük bölümünü kaplayan kızılçam ormanlarında ilk filizler aralık ayından itibaren yeşermeye başlayacak.

Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Metin Gençol, yangının tahrip ettiği bölgeye geçen hafta cuma günü metrekarede 10.1 kilogram yağış düştüğünü belirterek şu bilgileri verdi:

“Bölgede kesimler ve dikime hazırlık çalışmaları da başladı. Yangın sırasında ağaçlardan düşen kozalakların içinde bulunan ve 200 derece ısıya dayanıklı kızılçam tohumları yanan arazinin dikime hazırlanması için yapılan çalışmalar sırasında toprağa karışacak. Bu ihtimalin olmadığı bölgelere de yapay tohumlama yapılacak. Muhtemelen bir-iki etkili yağmurun ardından kızılçam filizlerinin arazide boy göstermeye başladığını görebileceğiz. Ancak kızılçamların bir ormana dönüştüğünü ancak 20 yıl sonra görebileceğiz.

53 Saat sürmüştü

Fırtınanın etkili olduğu 18 Ağustos Pazar günü öğle saatlerinde Tırazlı Köyü yakınlarında başlayan ancak bütün çabalara karşın üç günde Tırazlı-Beyler-Efemçukuru-Çatalca köyleri arasındaki 15-20 kilometrelik alana yayılan yangın Ziraat Mühendisleri Odası'na göre 5 bin 500 hektarlık, TMMOB'a göre 6 bin 500 hektarlık orman alanı ve ormanın içine nasıl kurulduğu bilinmeyen üzüm bağlarını kül ettikten sonra söndürülebilmişti. 53 saatlik mücadeleye 20 helikopter, 240 arazöz ve bin 200 personel katılmıştı.