İHH’nın, Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi var projesi, Veli-Der tarafından yargıya taşındı. Veliler, sınıflara konulan kumbaralar ile öğrencilerden İHH için para toplanacağını belirterek, yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu.

Haber / Umut KARAKOYUN

Veli-Der İzmir Şubeleri, İnsani Yardım Vakfı (İHH) projesi olan Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var Projesi’ne tepki gösterdi. Proje kapsamında İzmir’deki bazı okullarda sınıflara kumbaralar konulduğunu ve çocuklardan para toplandığını açıklayan Veli-Der, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), İHH’nın projesinin yürütücüsü olduğunu ileri süren veliler, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi ve kurumda çalışan bazı isimler hakkında görevi kötüye kullandıkları iddiasıyla suç duyurusunda bulundular. Veli-Der Buca Şube Başkanı Gülsen Candemir’in yaptığı açıklamada, dini vakıfların okullardaki konumuna dikkat çekilerek laiklik vurgusu yapıldı.

DESTEK VERMEYEN FİŞLENECEK

Gülsen Candemir, açıklamasında; “İHH’nin internet sayfasında proje ile ayrıntılı bilgide, proje ile ilgili çalışma yapılırken Eğitim Bir-Sen, İlim Yayma Cemiyeti, ÖNDER, Ensar Vakfı gibi kurumlarla irtibata geçilmesi isteniyor. Proje kapsamında ilçe yürütme kurulları ile ilçe milli eğitim müdürlükleri başkanlığında ilçe proje koordinatörü, bir anaokulu, bir ilkokul ve bir lise müdüründen oluşturulması isteniyor” dedi.

AMAÇ FİŞLEMEK

Daha önceki yıllarda da sınıflara kumbara konulması ile gündeme gelen İHH’nın projesinin, bundan sonra il milli eğitim müdürlüklerinin kontrolünde yapılacağına dair bilgilerin olduğunu vurgulayan Gülsen Candemir; “ İzmir’de İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi kontrolünde yapılan projenin sorumlusu İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Fatih Vergeloğlu’dur. İl Koordinatörü ise Bornova Şehit Erol Olçok Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmeni Halit Dindar olarak belirlendi. Projenin il yürütme kurulu üyesi ise Şube Müdürü Yusuf Yılmaz” dedi. Bu uygulamanın okullarda kampanyaya destek veren ile vermeyenler arasında bir ayrıma neden olacağını ileri süren Candemir, öğretmen, öğrenci ve velilerin bu şekilde fişleneceğini savundu. Candemir; “Bu projenin MEB aracılığıyla yapılması eğitim sisteminin tamamen gerici bir anlayış ile sürdürülmek istenmesinin bir göstergesidir” dedi.