İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) tarafından yapılan yazılı açıklama söyle:

15 Mayıs 1919’da Hasan Tahsin’in ilk kurşunu ile başlayan direniş, 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal önderliğinde milli bir mücadeleye dönüştü.

İzmir ile başlayan istiklâl mücadelesi, 9 Eylül 1922’de yine İzmir’in işgâl güçlerinden kurtarılmasıyla son bulmuş, zafer ve bağımsızlık ateşi tüm yurdu gururla sarmıştır.

9 Eylül 1922 sadece bir kentin kurtuluş tarihinden ibaret değildir. Bir vatanı ve ulusu parçalayarak dünya tarihinden silmek isteyenlere inat topyekûn birlik olmaktır. Bu tarih 29 Ekim 1923’e uzanan bir ulus devriminin ayak sesidir.

Çağdaş, laik, bağımsız, hukuk düzenine; cumhuriyete ulaşmaktır. 9 Eylül 1922 Bağımsızlık ruhundan uzak kalan, karanlık düşüncelere esir olanlara rağmen dimdik ayakta kalanların zaferidir.

Sadece kentimizin değil tüm yurdumuzun kurtuluş sembolü olan 9 Eylül’ü 98 yıldır büyük bir gururla ve coşkuyla kutluyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere bu uzun ve gururlu mücadeleyi zaferle sonuçlandıran tüm değerlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz.

İzmir tarihinde 74 yıllık varlığıyla önemli bir yere sahip İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve adını bu kutlu günden alan yayın organı “Gazetecilerin Gazetesi” 9 Eylül de Cumhuriyet’e ve bize kazandırdığı değerlere bağlılığı ilke edinmiştir… Savunucusudur.

Türkiye’nin bağımsızlığa açılan kapısı 9 Eylül kutlu olsun!

İzmir Gazeteciler Cemiyeti