Haber/ Gökçe ADAR

İzmir Karşıyaka'da yaşayan Raziye Aktaş Kızık, 10 senedir çalıştığı işyerinden ayrıldı. Evde vakit geçirirken, boş durmak istemediği için farklı hobilere merak duyan Kızık, sosyal medya sayesinde Japon örgü sanatı 'Amigurumi' ile tanıştı. Rızık, videolardan öğrendiği motifleri evde kendi başına yapmaya başladı. Rızık'ın ördüğü inek, ördek, fil, kız-erkek bebek gibi örgü figürler çevresindeki kişiler tarafından çok beğenilince Rızık da, 'AguBaby' isimli bir sosyal medya hesabı açmaya karar verdi. Ördüğü bebekleri ve hayvan figürlerinin fotoğraflarını paylaşan Rızık'ın kısa sürede takipçi sayısı arttı. Sosyal medya üzerinden siparişler almaya başlayan ve hobisinin adeta bir gelir kapısı haline döndüğünü ifade eden Rızık, yaklaşık 3 yıldır aile bütçesine katkı sağlıyor. Rızık, “10 sene kadar özel bir şirkette çalıştıktn sonra işten ayrılmaya karar verdim. Araştırmayı çok seven biri olduğum için sürekli bir şeyler araştırayım, yeni hobiler edineyim gibi düşüncem vardı. Önce ney üflemek istedim ve yıllarca bunun için uğraştım. Sonrasında farklı şeyler yapmak istedim. Araştırırken amigurumi videolarını gördüm. Çok ilgimi çekti. Nasıl yapıldığını öğrenmeye çalıştım, bir sürü video izlemeye başladım. Sonra bir baktım ki, üretmeye başlamışım” dedi.

YENİ FİGÜRLER ÇIKARDI

Amigurumi örgü tekniğinin çok farklı olduğunu ifade eden Rızık, “Bizim bildiğimiz örgü teknikleri gibi değil. Daha çok matematik denklemleri gibi, değişik, zaten bunları öğrenmem bir yıla yakın sürdü. Disiplinli bir şekilde araştırdım, araştırdıklarımı kağıda döktüm, yazdım, çizdim, videoları izledim. Öğrenmek için çok uğraştım ve ortaya farklı şeyler çıkarmaya başladım. Bazen doğaçlamayla da çok güzel sonuçlar elde edebiliyorum. Hayal gücüme göre figürler yapıyorum. Ortaya sevimli şeyler çıkıyor” diye konuştu. Sosyal medya hesabı açmasıyla merakının kazanca dönüştüğünü söyleyen Rızık, “Sosyal medya hesabı oluşturmaya karar verdim. Hesabıma birer birer fotoğraflar yüklemeye başladım. Fotoğraflar beğeni aldıkça, siparişler geldi. Siparişleri hazırlayıp satmaya başladım. Hobim, adeta gelir kapım oldu” şeklinde konuştu.

TERAPİ OLDU

Örgünün kendisinin terapisi olduğunu ifade eden Rızık, “Farklı bir şey arayanlara şiddetle tavsiye ediyorum, gerçekten özellikle şu pandemi döneminde bu kadar stres ve kaygı varken aklınıza hiçbir şey gelmiyor. Sadece örgü örerken değil o denklemleri, sayıları sayarken bile sürekli kafanız meşgul olduğu için terapi gibi, iyi geliyor. Herkese bu sanatı tavsiye ederim. Hayalim bu sanata merak duyanlarla bir araya gelmek ve ürünlerimizin toplu satışını, açacağımız bir dükkanda yapabilmek” diye konuştu. Pamuk ipliklerden örülen figürlerin çocuklar için de sağlıklı birer oyuncak olduğunu ifade eden Rızık, “Her çocuğun sağlıklı bir oyuncağı olmalı. Plastik oyuncaklar çocukların sağlığına ciddi anlamda zarar veriyor, kanserojen maddeler içeriyor. Amigurumi sanatıyla yapılan örgü oyuncaklar ise yüzde yüz sağlıklı pamuk iplerden örülüyor. Kirlendiği zaman düşük derecede makinede yıkanabiliyor. İçerisinde doldurma elyaf olduğu için bozulma yapmıyor ve uzun süre dayanıklı bir oyuncak olabiliyor. O nedenle ailelere çocuklarının sağlığı açısından almalarını tavsiye ediyorum” dedi.