Orman Genel Müdürlüğü, orman yangınlarında kullanılacak 20 helikopter için TAİ ile sözleşme imzaladı. İlk helikopter üç yıl sonra uçmaya başlayacak.

1990'lı yıllardan bu yana orman yangınlarına kiralık helikopterlerle müdahale eden ve her yıl milyonlarca dolar kira bedeli ödeyen Orman Genel Müdürlüğü, nihayet kendi helikopter filosunu kuruyor.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun 2006 yılında "Kendi söndürme filomuz olacak" diyerek verdiği söz 2012 yılında gerçege dönüşecek. Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri Gazete 9 Eylül'de bu konuda çıkan haberle ilgili olarak yaptıkları bilgilendirme açıklamasında şu ifadelere yer verdiler:
"Ülkemizin yazları sıcak ve kurak geçen Akdeniz iklim kuşağında bulunması, özellikle yaz aylarında orman yangınlarına karşı çok yüksek risk oluşturmakta ve çok dikkatli olmayı gerektirmektedir. Özellikle Hatay ilinden başlayıp Akdeniz ve Ege sahil bölgelerinden İstanbul’a kadar uzanan kıyı bandı orman yangınları için en riskli alanları kapsamaktadır ve yaklaşık 12,5 milyon hektarlık orman alanı yangına çok hassas olan bu bölgede yer almaktadır. Orman yangınlarını önleme ve mücadele görevi yasalarla Orman Genel Müdürlüğü'ne verilmiş ve teşkilatımız devletimizin mevcut imkânlarını en verimli biçimde kullanarak orman yangınları konusunda bütün yurda yayılmış ciddi, donanımlı ve deneyimli bir organizasyon oluşturmuştur. 2018 yılında da 6 yönetim helikopteri, 5 büyük uçak ve 24 su atabilen helikopter ile orman yangınlarına karşı etkin mücadelemiz sürecektir. Orman Genel Müdürlüğü 20 yangın söndürme helikopteri satın alma ihtiyacını hazırlanan Proje Tanımlama Dokümanı ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na bildirmiş, helikopterlerin “Ortak Üretim Sözleşmesi” imzalanarak TAI’de üretimlerine başlanmıştır. Helikopterlerin 2021 yılından itibaren envanterimize girmesi planlanmış olup herhangi bir aksama söz konusu değildir."

25 HELİKOPTER ALINIRDI


Son olarak 1995 yılında yapılan ve 2018 yılına kadar geçerliliği olan ihalede kiralanacak helikopter ve uçaklar için resmi ve özel havacılık kuruluşlarına şimdiye kadar yaklaşık 250 milyon dolar kiralama bedeli ödendi. Sivil havacılık yetkilileri, “Orman yangınları için özel olarak üretilen ve yangın söndürme özelliği dışında personel nakli de yapabilecek şekilde donatılan yangın helikopterinin en gelişmiş olanı 10 milyon dolara satılıyor. Son 10 yılda 250 milyon dolar kiralama bedeli ödendiği göz önüne alınırsa devlet 25 helikopter satın alabilecek kadar parayı kiralama şirketlerine ödedi” demişti. Edinilen bilgilere göre TAİ tesislerinde üretilecek Sikorksy U60 modeli helikopterlerden ilki 2021 yılında hizmete girecek.