Haber / Didar DEMİRCİ

Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaş, milyonlarca Suriyeli'nin yurtlarını terk etmesine neden oldu. Yurdunu, anılarını ve daha birçok şeyi Suriye’de bırakarak Türkiye’ye gelen Hanedi Zeyno da o vatandaşlardan biri. Bundan 7 yıl öne iç savaş nedeniyle geçmişini ve tüm varlığını bırakarak evlatları ve eşiyle Türkiye’ye iltica eden Zeyno, yeni bir dil, yeni bir kültür ve hiç bilmediği bir memlekette hayata yeniden merhaba dedi. 46 yaşında ve 5 çocuk annesi olan Zeyno, Suriye’nin Halep şehrinden Türkiye’ye dağ yollarını kullanarak geldiklerini, yolda çıkan çatışmalardan dolayı birçok tanıdığını kaybettiğini dile getirerek, “Ailemle buraya sağ salim geldiğimiz için çok şanslıyız” dedi.

‘Sıradan bir hayatım vardı’

Halep’teki yaşantılarından bahseden Zeyno, kendisinin ev hanımı olduğunu, eşinin de şoförlük yaparak evin geçimini sağladığını söyledi. Kurulu düzenlerinin iç savaş nedeniyle bozulduğunu, canlarını zor kurtardıklarını açıklayan Zeyno, “Türkiye’ye geldiğimizde kalacak yerimiz yoktu. Bizden önce buraya gelen tanıdıklarımızın yanına sığındık. Sonrasında bize bir ev ayarladılar. O evde de ne elektrik vardı ne de su. Günübirlik işlerde çalışıp bir şekilde karnımızı doyurmak için çabalıyoruz. Kızlarımdan biri İstanbul’a biri de Kocaeli’ne gitti. Kocaeli’nde olan kızım evli. Bundan 2.5 yıl önce de eşimden boşanmak zorunda kaldım. Çünkü eşimin birlikte olduğu kadın, beni istemedi. O nedenle boşandık” diye anlattı. Zeyno, Türkiye’de en çok geçici kimlik almakta ve oturum izni almakta zorlandıklarını belirtti.

Hayali Almanya’ya gitmek

Eşiyle ayrıldıktan sonra hiçbir şekilde nafaka almadığını, ailenin geçimini de 18 yaşındaki oğlunun sağladığını aktaran Zeyno, pandemi nedeniyle kendisinin de iş bulamadığını söyledi. Zeyno, “Kocamdan ayrıldıktan sonra ben de çalışmaya başladım. Dikiş nakış yapıyordum, bulaşık yıkıyordum. Bu tarz işlerle geçimimizi sağlıyorduk. Ancak, pandemi çıkınca iş bulamadım. Şimdi oğlum bize bakıyor” dedi. Öte yandan Zeyno, 7 yıldır Türkiye’de olmasına rağmen Türkçeyi neredeyse hiç konuşamıyor. Bunun nedeni ise Basmane’de yaşıyor olmaları. Çünkü, Basmane uluslararası anlaşmalara göre mülteciler için bekleme yeri. Basmane Metro’dan çıkıp, Gaziler Caddesi'ne doğru ilerlediğinizde Suriye’den gelenlerin dışında birçok ülkeden insanı da bir arada görebilirsiniz. Bu insanları birbirine bağlayan ortak bir payda var. O da dil! Yani Türkçe konuşmaya pek ihtiyaç kalmıyor. Zeyno, ayrıca bir hayali olduğunu dile getirerek, “Almanya’ya gitmek istiyoruz. Almanya’da yaşam bizim için daha kolay olacak” dedi.