İzmir'de sağlıkçılar, 14 Mart Tıp Haftası dolayısıyla, görevi sırasında katledilen ve yaşamını yitiren sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini anmak için Cumhuriyet Meydanı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamanın ardından denize karanfiller bırakıldı. Açıklamaya; HDP İzmir Milletvekilli Murat Çepni ve İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri temsilcileri de destek verdi.

Basın açıklamasını okuyan İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nuri Seha Yüksel, sağlıkta dönüşüm projesinin çalışanların iş yükünü artırdığını ve şiddeti körüklediğini belirterek, “Kayda geçen günlük 30 şiddet vakası vardır. Kayıtlara geçmeyen daha da fazla olduğu bilinmektedir. Artan şiddet sonucu Ersin Arslan, Melike Erdem, Kamil Furtun, Aynur Erdem, Hasan Orhan Çetin, Dr. Fikret Hacıosman ve daha birçok sağlık emekçisi yaşamlarını yitirmişlerdir. Bütün arkadaşlarımızı saygıyla anıyoruz. Değersizleştirilen, yok sayılan sağlık çalışanları Covid19 pandemisiyle yeni ve vahim bir durumla karşı karşıya kalmıştır. Şeffaf yönetilmeyen bu süreçte yetersiz kişisel koruyucu ekipman, art arda alınan yanlış kararlar, sağlık emek örgütlerinin sürece dahil edilmeyişi hazin sonuçlar doğurmuştur. Hak mücadelesi; idari baskılar, sürgünler, görevden alınmalarla engellenmeye çalışılmıştır” diye konuştu.

izmir-de-katledilen-ve-hayatini-kaybeden-saglik-calisanlari-anildi-852015-1.

SAĞLIKTA ŞİDDETİ ENGELLEYECEK POLİTİKALAR HIZLA HAYATA GEÇİRİLMELİDİR

Son olarak Yüksel, şunları dile getirdi:

“Tükeniyoruz, ölüyoruz, yönetemiyorsunuz uyarılarımız her zaman olduğu gibi duyulmamış önemsenmemiş ve baskılarla dile getirilmesi önlenmeye çalışılmıştır. Ve ne yazık ki, bu durum dört yüze yakın sağlık emekçisinin ölümünü getirmiştir. Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu, İzmir’den Dr. Atilla Baran, Dr. Galip Berkay Dingillioğlu, Dr. Cengiz Çil, Dr. Orhan Doğan, Dr. Mustafa Oral ve birçok isim aramızdan ayrıldılar. Kayıplarımız hala bu hatalarla dolu anlayış nedeniyle devam etmektedir. Bu pandemi mücadelesinde hayatını kaybeden sağlık çalışanları isimlerini yüreklerimize ve gözyaşlarımıza yazdırdılar. Onların kayıplarından duyduğumuz acı tarifsizdir. Daha fazla kayıp yaşamamamız için ertelenen iş sağlığı güvenliği yasası uygulanmalı, çalışan sağlığı güvenliği işyerlerinde öncelemelidir. Sağlıkta şiddeti engelleyecek politikalar hızla hayata geçirilmelidir. Kaybettiğimiz ve katledilen sağlık emekçilerini unutmayacağız, unutturmayacağız Anıları mücadelemize ışık tutmaya devam edecektir.”