İzmir Barosu Şakran Cezaevi'nde 19 çocuğun annesi ile hapiste olduğunu açıkladı. Çocuk Hakları Merkezi'ne ise en fazla cinsel istismar nedeniyle başvuruların yapıldığı ifade edildi.

Haber / Umut KARAKOYUN

İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Sorumlusu Avukat Seyide Uludağ, 900 hükümlü kadının bulunduğu Aliağa Şakran Cezaevi'nde 6 yaşından küçük 19 çocuğun annesi ile birlikte hapiste bulunduğunu açıkladı. 400'ün üzerinde avukat ile bu merkezde gönüllü olarak çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Seyide Uludağ, yine şiddet mağduru kadınlar için de seferber olduklarını söyledi. Diğer baroların, İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi sorumlularından eğitim almak istediklerini belirten Uludağ; “Bu birimde çok tecrübeli ve iyi bir kadro var. Herhangi bir çıkar gözetmeden çalışmaları sürdürüyoruz” dedi. Aliağa Şakran Cezaevi'ndeki tutuklu kadınları bilgilendirmek ve onlara destek olmak için projeler geliştirdiklerini vurgulayan Seyide Uludağ, cezaevi yönetiminin koşulları iyileştirmek için yoğun çaba sarf ettiğini savundu. Uludağ; "Şakran Cezaevi'nde çok imkanlar var. Konfeksiyon atölyeleri, resim, takı, ahşap yapma alanları var. Çocukların dışarı çıkması belli kriterlere bağlı. Hiç mangal yapmamış çocuklar var. Onların hayatlarını kolaylaştırmak için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

CİNSEL İSTİSMAR VAKALARI

sakran-manset-(1)İzmir Barosu'nun kurduğu bir diğer merkez de çocuklara yönelik. Çocuk Hakları Merkezi'nin çalışmaları henüz yeni. Ancak bu merkeze bir çok başvuru yapılıyor. Seyide Uludağ, merkeze yapılan şikayetlerin konusunun genelde çocuk istismarlarına yönelik olduğunu vurguladı. Öte yandan İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma Ve Hukuk Araştırmaları Merkezi verilerine göre, hukuksal destek verilen kadın sayısı, 2011 yılında 13 iken, bu sayı her yıl biraz daha arttı. Verilere göre; 2012'de 457, 2013'te668, 2014'te 724, 2015'te 681, 2016'da 566 ve 2017 yılının ilk 6 ayında ise 204 kadına destek verildi. Başvuruda bulunan şiddet mağduru kadınlara dilekçe yazma işleminden hukuksal danışmanığa kadar bir çok konuda destek sunuldu.


PSİKOLOJİK ŞİDDET

Kadın Hakları Danışma Ve Hukuk Araştırmaları Merkezi'ne yapılan başvurularda incelendiğinde, şikayet türlerinin başında en çok şikayet konusunun psikolojik şiddetin olduğu görülüyor. Yüzde 90 oranında yapılan psikolojik şiddeti, yüzde 75 ile fiziksel şiddet izledi. Kayıtlara geçen verilere göre yapılan şikayetlerin yüzde 42'si ekonomik, yüzde 26'sı ise cinsel şiddet. İzmir Barosu Adli Yardım Bürosuna yapılan başvuruların cinsiyete göre dağılımında da ilginç sonuçlar var. 2016 yılında 2 bin 817 kadının başvurduğu Adli Yardım Bürosu'dan aynı yıl 591 erkek de başvuruda bulundu. Bu sayı, 2017 yılının ilk 6 ayında kadınlarda bin 334 olarak kayıtlara geçerken, erkeklerde ise 300 olarak belirlendi.

Onlar da sigortasız

İzmir Barosu Kadın Hakları Komisyonu, İzmir Genelevi'nde çalışan kadınlar ile ilgili de rapor hazırladı. Raporda, buraya yapılan ziyaretler sonucu bir takım hukuka aykırı uygulamalar tespit edildiği belirtildi. Yapılan çalışmada, en önemli sorunun, seks işçisi olarak çalışan genel kadınların sosyal güvenliklerine yönelik olduğu sonucuna varıldı. Raporda şu ifadelere yer verildi: “Genel Kadınlar 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 4.maddesinin 2.fıkrasının e bendi gereğince açıkça 'hizmet akdiyle çalışanlar gibi sigortalı olarak' kabul edilmiş olmasına rağmen yapılan incelemelerde fiilen çalıştığı tespit edilen yaklaşık bin 500 genel kadın ve diğer çalışanların sigortalılıklarının Sosyal Güvenlik Kurumu'na ya hiç bildirilmediği ya da eksik bildirildiği bilgisine ulaşılmıştır. SGK tarafından yapılacak denetimlerle kayıt dışı çalışmaların önüne geçilmeli ve hak kaybına son verilmelidir.”