Haber / Gökçe ADAR

İŞKUR ve Halk Eğitim Ortaklığı ile İzmir Karşıyaka'da faaliyet gösteren Karşıyaka Akademi Zihinsel Engelliler Derneği (KAZED) gençleri, 'Biz Bunu Yaparız 4 Hamurkar' adlı meslek edindirme projesiyle mutfağa girdi. Proje kapsamında; hamur açmayı öğrenen zihinsel engelli gençler, tatlı tuzlu kurabiye, Ramazan pidesi, yufka, donut gibi yiyeceklerin yapılışını öğrendi. Ayrıca özel gençler hazırladıkları yiyeceklerin sadece yapım aşamasını değil, pişirme süreleri, kullanılan araç ve gereçler, yiyeceklerin servisi, sunumu gibi kısımlarını da öğrendi. İŞKUR ortaklığıyla, 'Biz Bunu Yaparız' projelerinin zihinsel engelli gençlere çalışma fırsatı sunduğunu ifade eden KAZED Başkanı Tülin Topuzoğlu, projelerin gençler üzerinde iyileştirici bir güç olduğunu söyledi. Topuzoğlu, “15 Kasım 2021 tarihinde başladığımız, Hamurkar kursumuz 29 Nisan'da sona erecek. Proje kapsamında, zihinsel engelli gençlerimiz mutfağa girdi. Hamur yapmayı öğrendi. Tatlıdan, tuzluya pek çok hamur işinin yapımını öğrendi. Projemiz, desteklenirse kendi işimizi kurabiliriz hedefi etrafında şekillendi. Hamura şekil vermek, zihinsel engelli bireylerin gelişimleri için en önemli faaliyetlerden biri. Her derste farklı şeyler öğrenmek ve kendi elleriyle ortaya yiyebilecekleri bir şeyler çıkarmak, gençlerimizi çok mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.

'İŞ HAYATINA ATILDILAR'

Dördüncüsünü hayata geçirdiği, 'Biz Bunu Yaparız' projelerinden bahseden Topuzoğlu, “Çocuklarımıza eğitim, öğrenim, rehabilitasyon, üretkenlik gibi ihtiyaçlarının koşulsuz karşılanması amacıyla projeler hayata geçiriyoruz. Kurs bitiminde, işe yerleştirme konusunda İŞKUR’un desteğini alıyoruz. Daha önce yaptığımız Ege Üniversitesi Kampüsü'nde Ziraat Fakültesi eğitim alanında yürüttüğümüz 'Biz Bunu Yaparız 3' tarım projemizde, toprakla ve çiftçilikle tanışan  beş gencimiz şu an da iş gücü piyasasındaki hak ettikleri yerdeler ve sahip oldukları çalışma fırsatını başarı ile sürdürüyorlar. Bu bizim için büyük mutluluk verici. Şimdiye kadar yaptığımız tarım alanındaki çalışmalarımızda, doğanın ritmini ve iyileştirici gücünü yanımıza alarak çalıştık. Amacımız hep, desteklenirsek yapabiliriz diyen zihinsel yetersizliği olan gençlerimizin işe ulaşabilmeleri için onları desteklemek oldu” diye konuştu.

'DEZAVANTAJ YAŞIYORLAR'

Zihinsel engelli gençlerin, toplumda iş bulma konusunda diğer kişilere göre daha fazla dezavantajlı olduğunu söyleyen Topuzoğlu, zihinsel engeli bulunan bireylerin de toplumda var olduğunu ve yetenekleri doğrultusunda toplumdaki diğer bireyler gibi çalışabileceklerini dile getirdi. Topuzoğlu, “İş bulma konusunda diğer bireylere göre bir kat daha dezavantaj yaşayan gençlerimizi toplumda fark edilmesini sağlayıp, onları işgücü piyasasının keşfedilmemiş neferleri olmaktan kurtarmak istiyoruz. Özel gençlerimizi üretken hale getirmek ve toplumda hak ettikleri saygıyı görmeleri sağlamak ve zorlanmadan yaşamlarını sürdürebilecek duruma gelmelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.