Haber/ Engin YAVUZ

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün hem İzmir'in içme suyu ihtiyacının karşılanması hem de Akhisar, Saruhanlı ve Gölmarmara’daki 14 bin 890 hektarlık tarım arazisinin sulanması için 170 milyon dolarlık harcama ile inşa edilen ve 2011 yılında hizmete giren Gördes Barajı'nda delik tespit edilince barajın içindeki su 2012 yılında tamamen boşaltıldı. Baraj tabanındaki sızıntının giderilmesi için 21 milyon lira harcandı ve baraj yeniden devreye girdi. Ancak bütün çabalara rağmen 448 milyon metreküp su biriktirme kapasitesi olan barajdaki su miktarı 70 milyon metrekübü hiç geçemedi ve İzmir'e su verilmesi mümkün olmadı. İzmir'e su ulaştırılması için hazırlık yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi de suyun kente temiz ulaşması için ana boru hattı üzerinde 56 milyon liralık harcama ile Bornova Kavaklıdere içme suyu arıtma tesisini 2016 yılında tamamladı. Ancak ana boru hattına hiç su verilemediği için günde 360 bin metreküp arıtma kapasitesine sahip tesis bugüne kadar test edilemedi ve kaderine terkedildi.

Su yazın verilir

Dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, geçen yıl Haziran ayında Gördes'ten İzmir'e gelmesi planlanan su için 2010 yılından bu yana düzenli ödeme yaptıklarını belirtmiş, “Öyleyse sen de bana suyu ver. Ama veremiyorlar. Çünkü ortada delik var” demişti. Gördes’ten İzmir’e suyu taşımak için DSİ’nin yaptırdığı 115 kilometrelik isale hattının da “eksik ve hatalarla” teslim alındığını belirten Kocaoğlu, “Bize su veremedikleri için Belkahve’de yaptığımız arıtma tesisini 1.5 yıldır deneyemedik bile. Tarıma su veriyorum diye bir laf var. Tarıma yazın su verilir, yağmur yağarken, seller akarken, Arap kızı camdan bakarken değil” diye konuşmuştu.

Kocaoğlu'nun açıklamaları üzerine DSİ Bölge Müdürü Ali Fuat Eker de bir açıklama yapmış şöyle demişti: “İzmir'i uzun yıllar su sıkıntısı çekmekten kurtaracak bu dev projede sona yaklaştık. İlk iki kısım tamamlanmak üzere. İZSU'nun Bornova'da ettiği Kavaklıdere İçme Suyu Artıma Tesisi'ne yakında test amaçlı su vermeye başlayacağız. Yapımı tamamlanan Buca Tünelleri'ne döşenecek borular içinse ihaleye çıkacağız. Bu dev projeyi bir an önce bitirip İzmir halkının hizmetine sunmak istiyoruz.” Edinilen bilgilere göre Gördes Barajı'nda 60 milyon 682 bin metreküp su bulunuyor. Suyun miktarı 70 milyon metrekübü geçtiğinde sızıntı başlıyor. Bu nedenle barajda en fazla bu kadar su biriktirebiliyor ama hiçbir işe yaramıyor.