Kurban Bayramı’nın yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle hijyen koşullarına daha fazla dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, kesilen kurban etlerinin dağıtımında ve tüketimi sırasında birçok olumsuzluklarla karşılaşılabileceğine dikkat çekti. Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, konuya ilişkin vatandaşların hem kesim hem de servis aşamasında titiz olması gerektiğini dile getirdi.

Dikkat edilmesi gereken noktalar

Kurban Bayramı’nda normalden daha çok hayvan kesimi olduğunu dile getiren Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, bu durumun uygunsuz koşullarda kesim yapılmasına ve kesim sonrasında etin muhafazası ve tüketiminde risk oluşturduğunu söyledi. Bu risklerle karşılaşmamak için Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, kısaca şu tavsiyelerde bulundu:

“Kurbanlık kesimleri sırasında her aşamada risk kontrolleri yapılmalıdır. Mezbahalarda, belediyelerin belirlediği kesim alanlarında toplu ve bireysel kesimlerin ilgili meslek gruplarının gözetiminde yapılması ve kontrol amaçlı kayıt altına alınması önemlidir. Kesim sonrası hayvandan arta kalanlar usulüne göre imha edilmelidir. Kesilecek hayvan veteriner hekim kontrolünde olması ve kulak küpelerinin bulunması gerekir. Kesim esnasında kullanılacak kesici aletlerin temiz ve dezenfekte olması sağlanmalıdır. Kesim sırasında hayvanın iç organlarından birinin parçalanması sonrası gövdeye bir bulaş olursa derhal bol su ile yıkanmalıdır. Mikrobiyolojik açıdan riskli gıdalar arasında bulunan etlerin korunması muhafazası, işlenmesi ve taşınması sırasında hijyen koşullarına dikkat edilmeli, gereken önlemler alınmalıdır. Kesilen etin zaman kaybetmeden buzdolabına alınması sağlanmalıdır. Kurban Bayramının sıcak havalara denk gelmesi sebebiyle etler, kesimden sonra soğukta muhafaza edilmelidir. Etler, mümkünse 24 saat bekletilerek sertliğinin giderilmesinden sonra tüketilmelidir.”

Kurbanlık etlerin buzdolabında saklanmasında dikkat edilmesi gereken noktaları ise Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu şu şekilde sıraladı;

•Kurbanlık etin henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak biçimde büyük parçalar halinde üst üste yığılması durumunda, etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma görülecek, tüketimi sağlık açısından risk oluşturacaktır. Bu durumdaki et kesinlikle tüketilmemelidir.

•Buzdolabında dondurulmadan muhafaza edilen kurban eti, bütün veya parça olarak en fazla 3-4 gün, kıyma gibi boyutu küçültülmüş ise bir gün içerisinde tüketilmelidir.

•Dondurularak muhafaza tercih edildiğinde, küçük porsiyonlar halinde bir kez dondurulmasına özen gösterilmeli, et çözdürüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.

•Sakatat ile et aynı ortamda bulundurulmamalı ya da muhafaza edilmemelidir. Etlerin muhafaza yöntemleri ve süresi kadar pişirme şekli de önem taşımaktadır.

•Etler mangal ve ızgara yapılacaksa yanma ürünlerinin oluşmasına engel olacak şekilde pişirilmeli, pişirme sonunda çiğ kalmamasına dikkat edilmelidir.

Resmi denetimler sıkı olmalı

Halk sağlığının korunması amacıyla bayram süresince resmi denetimlerin etkin bir biçimde yapılması, ayrıca tüm yetkili kurum ve kuruluşların birlikte hareket etmesi gerektiğinin altını çizen Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, korona virüs salgını nedeniyle hayvan pazarlarında ve kesim yerlerinde aldığı tedbirlerin ilgili merciler tarafından denetlemesinin önemine vurgu yaptı. Ayrıca Kurul, alınan tedbirlere uyulmadığının tespit edilmesi halinde yetkililere haber verilmesi ve şikayette bulunulması gerektiğini ifade etti.