İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde ikramiye davası açan işçilerin işten çıkarılmasına tepki gösteren DİSK, dün sabah yapılması planlanan kontak kapatma eyleminden vazgeçti, yarım gün iş bıraktı


Haber / Umut KARAKOYUN
İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinde çalışan personelin, ilave tediye (devlet ikramiyesi) davası açması üzerinde kriz çıktı. Belediye, performans düşüklüğünü gerekçe göstererek önce 50, daha sonra ise 52 işçinin görevine son verdi. Eshot, İzenerji, Grand Plaza gibi belediye şirketlerinde çalışan personelin işten çıkarılması üzerine eylem kararı alan DİSK’e bağlı şubeler, dün sabah için belediye otobüslerinin sabah iki saat süreyle sefere çıkmamasına karar verdi. Ancak belediyeden yapılan “Kanunsuz eylem yapılıyor. Gerekli yasal işlem uygulanacak” açıklaması üzerine, sendika geri adım attı. Gece yarısı gelen uzlaşma açıklaması üzerine otobüslerin kontak kapatma eylemi iptal edildi. Ancak sendika, örgütlü olduğu diğer birimlerde yarım gün iş bırakma eylemini gerçekleştirdi. Sabah saatlerinde Konak Pier önünde toplanan işçiler, üzerinde ‘Haksız yere işten atılan işçiler için adalet istiyoruz’ yazılı pankart taşındı. Slogan atmadan, ıslık ve alkışlarla Büyükşehir Belediyesi önüne kadar yürüyen işçiler, işverene ‘adalet’ çağrısında bulundu. Sendika şubeleri adına açıklamayı, DİSK Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız yaptı. Yıldız, hazırlanan basın metnini okumadan önce yaptığı açıklamada, sendika yöneticileri ile belediye bürokratlarını eleştirdi. Açıklamasında dikkat çeken ifadeler kullanan Başkan Yıldız’ın, DİSK yönetimine mesaj verdiği iddia edildi.

TEHDİT EDİLDİM İDDİASI

DİSK Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, konuşmasının satır aralarında tehdit edildiğini aktardı. Yıldız, “Belediye ile görüşürken ‘senin gözün başka yerlerde, senin gözün yükseklerde’ diyenlere cevaben şunu söylüyorum. 2 Nolu Şube Başkanı'nın nereden geldiğini, nasıl geldiğini araştıracaksın, ona göre konuşacaksın. Ona göre tehdit edeceksin. Ben ve şube temsilcisi arkadaşlarım, İzenerji işçisi baskılara boyun eğmeyecek” dedi. “Dışardan gelip İzmir halkına müdahale edemeyeceklerini, onların yolcu bizim hancı olduğumuzu unutuyorlar” ifadelerini kullanan Arif Yıldız, bir yıl önce bürokratların kendilerini yönlendirmesi sonucu dava açtıklarını açıkladı. Açtıkları davayı geri çekmediklerini de belirten Başkan Yıldız, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) masasında kendilerine dayatılan maddeleri kabul etmediklerini ve davalarından vazgeçmeyeceklerini söyledi.

KİTLESEL EYLEM YOLDA

Yıldız, “ İkramiyemizin 112 gün olması için elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz. Sizlerin mücadelesi ile TİS’e 112 gün ikramiyeyi koyduk. 52 günlük ikramiye davasını açtığı için 52 arkadaşımızı 40 gün öncesinden ekmeğinden, yaşamından eden ve bundan 2 gün önce de yaklaşık 50’ye yakın arkadaşımızı sudan sebeplerle imzaladığımız TİS hükümleri hiçe sayılarak, sadece keyfi uygulamalar ile kendi egolarını tatmin etmek için işten çıkardılar” dedi. Belediye yetkililerinin yanlıştan dönmemesi halinde işyerlerinde daha kitlesel eylemler yapacaklarını dile getiren Yıldız, baskıların kendilerini yıldıramayacağını kaydetti.

grev-(1)
AKP'den ne farkınız kaldı?


Başkan Yıldız, açıklamasının devamında ise sendikalara seslendi. Yıldız, şunları söyledi: “Gece saat 4’lere kadar baskı uygulayarak, bu işçiyi geri püskürteceğinizi, vazgeçtireceğinizİ sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Facebook'tan işçiye çağrı yapan bürokratlara sesleniyorum. Yanlış yapıyorsunuz. İşçileri yanlış yönlendiren sizsiniz. Baskılarla, bugün AKP iktidarının yaptığını sosyal demokratım deyip de siz yapıyorsanız, sizi işçinin ve İzmir’in vicdanına bırakıyorum. Buradan kendisini sınıf önderiyim diyen sendikacılara da sesleniyorum. Eğer bu işi yapamıyorsanız, bırakın gidin... Buralar kimsenin geçim kaynağı değil. Kimse buraları makam ve mevki olarak görmesin. Zaten siz böyle davrandıkça ben inanıyorum ki, işçinin önüne sandık gittiğinde en ağır cevabı o zaman alacaksınız. Bugün siz işyerini arkanıza alarak, burada yaptırım uygulayın bakalım ne olacak.”

İZDENİZ'de grev bitti vapurlar yeniden seferde

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan İZDENİZ’de de grev bitti. 21 gün boyunca grevde kalan işçiler, belediyenin verdiği rakamları oyladıktan sonra, uzlaşmadan yana tavır çıktı. Sandık kuran Türkiye Denizciler Sendikası (TDS), işçilerin kararı sonrası sözleşmeye imza attı. TDS Şehir Hatları Şubesi Başkanı Hüseyin Sarayoğlu, çoğunluğun sesine kulak vermek zorunda olduklarını belirterek, “TİS’e başladığımız fark ile TİS bittikten sonraki farklara bakmak lazım. Çıplak ücretlerinin üzerine yüzde 15 zam yapıldı. Sözleşme görüşmeleri başlarken önce yüzde 9 teklif edildi, bu rakam daha sonra 12’ye, son görüşmede ise yüzde 15 zam verildi. Yakacak ücreti 75 liradan 100 liraya çıkarıldı. En düşük yevmiye 66 lira oldu. Gece zammı alındı, yemek parası günlük 16 lira olarak belirlendi” dedi. 21 gündür sefere çıkmayan vapurlar, dün öğleden sonra yeniden yolcu taşımaya başladı.