İzmir'i üç gün boyunca esir alan alevler binbir güçlükle söndürülürken, yaşanan ağır tahribat da yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor. Yetkililer 500 hektar (5 bin dönüm) ormanlık alanın zarar gördüğünü açıklarken kimilerine göre bu sayı en az 2 bin hektar. Yanan yüzbinlerce ağacın yanı sıra 70 hektar üzüm bağı, tarla, makilik alan ve buradaki canlı popülasyonu ağır yara aldı. Binlerce hayvana evsahipliği yapan yeşil örtü yerini simsiyah bir kül yığınına bıraktı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yangının söndürülmesinin ardından şu mesajı paylaştı: “İzmir’in ormanları için çok boyutlu ve ilham verici bir kampanya hazırlıyoruz. Yaramızı sarmak isteyen herkesi ve tüm kuruluşları belediyemizle koordinasyon içinde hareket etmeye davet ediyorum. Önerilerinizi bize iletin. Herkese şimdiden teşekkür ederim. #İzmirKüllerindenDoğacak”

Canların anısına

Soyer'in çağrısına bir öneri de İzmirli gazeteci yazar Gönül Soyoğul'dan geldi. Soyoğul'un önerisi şöyle:

“Öncelikle başlatılan bu kampanyanın yanında olduğumu, hem yüreği yanmış bir İzmirli, hem de bir gazeteci olarak buradan bildiririm. Kuşkusuz pek çok yaratıcı, bilgilendirici öneri gelecektir ve yüreği yanmış her İzmirli bu kampanyaya katkısını, elinden gelen en iyi şekilde yapacaktır. Yanan ağaçların yerine yenileri dikilecektir, kuşkum yok. Ama ölen canlıların, kuşların, yaban hayvanlarının canı geri getirilemeyecek maalesef, ne yazık ki.

'Can kaybı yok' söylemlerinin ne kadar yanıltıcı olduğunu hatırlatmak, o canların yanarak can verdiklerini hiç unutturmamak için önerim, (ilk aklıma gelen yer) Kültürpark'a bu konuda bir heykel dikilmesidir. Anıt yapılmasıdır. İzmir'in ilk yangınından/ küllerinden doğan Kültürpark'a yapılacak bu anıt, İzmirimizin her canlının dostu/koruyucusu olduğunun da bir simgesi olacaktır. Söyleyeceklerim şimdilik bu kadardır.

Kolay gelsin dağlarında çiçekler açan İzmirim, benim güzel, yaralı, yalnız kentim...#İzmirKüllerindenDoğacak”