İzmir Enternasyonal Fuarı'nın açılışında sponsor firmaların sahipleri protokolün ön sırasına oturtulunca, kendilerine arka sıralarda yer gösterilen CHP'li milletvekilleri tören salonunu terk etti.

Haber / Umut KARAKOYUN

86. İzmir Enternasyonal Fuarı'nın (İEF) açılışı protokolde yaşanan tartışmalara sahne oldu. Pek çok milletvekili ve belediye başkanı, Kültürpark İsmet İnönü Kültür Merkezi'ndeki açılışta ön sıranın bir başında fuarın ana sponsoru Sancak grubunun inşaat şirketi Folkart'ın sahibi Mesut Sancak, diğer başında bir diğer sponsor Vestel'in sahibi Nazif Zorlu ile inşaatçı Ali Ağaoğlu yer aldı. Protokolde kendilerine ikinci sırada yer ayrıldığını gören CHP'li milletvekilleri Musa Çam, Tacettin Bayır, Murat Bakan, Özcan Purçu, Ali Yiğit ve Akif Ekici yaşananları protesto etmek amacıyla törenden ayrıldı. CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, olaya tepkisini, “Sorduğumuzda yaşanan olayın doğru olduğunu gördük. Halkın seçtiği milletvekilleri yok sayılmıştır” dedi.

PROTOKOLÜ BİLMİYORLAR

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, “Listeyi protokolü bilen biri yapmalıydı. Ben de kırmızı plakalı taşıyan biriyim ama ikinci sıraya konmuşum. Ben Tükiye Büyük Millet Meclisi'nin itibarini yere düşürmem. Ben milletin oylarıyla seçilmişim, önümde bir işadamı oturacak. Olacak şey değil. Benim ve vekillerin protokoldeki yerini herkesin bilmesi gerekiyor” dedi. İZFAŞ'ta yaşanan protokol krizinden sonra CHP İl Başkanı Asuman Ali Güven'den de uyarı geldi. Güven, “İZFAŞ'ın ve yönetimin hatası bu. Milletvekillerimizi rencide eden, kıran bir kriz yaratmalarını hoş karşılamadık. Asla böyle bir hataya düşülmemesi gerekir. Çok sayıda vekilin ayrılmasına neden oldular. Bir daha asla böyle bir şeye izin verilmemesi gerekli” diye konuştu.

“Enerji” temasıyla 18 Ağustos-27 Ağustos 2017 tarihleri arasında düzenlenen 86. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış töreni ve konuşmalarla başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen törene Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, çok sayıda milletvekili, belediye başkanı, üst düzey bürokrat, meslek odaları ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

İEF KARDEŞLİKTİR

İzmir Enternasyonal Fuarı'nın dünya ile entegre çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk temeli olduğuna vurgu yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bugün dünyanın farklı ülkelerinden gelen çok değerli konuklarımıza sesleniyorum. Atatürk'ün "yurtta barış, dünyada barış" düsturunu en iyi anlayan ve benimseyen bir kenttesiniz şu an. Toprakları hoşgörüyle yoğrulmuş, genlerinde barış, dostluk, özgürlük ve demokrasi olan, güler yüzlü insanların şehri İzmir'desiniz” diye konuştu.
İzmir Enternasyonal Fuarı'nda her yıl farklı bir ana tema işlediklerini, “barış” ve “dostluğun” ise 86 yıllık fuarın vazgeçilmezi olduğunu vurgulayan Başkan Kocaoğlu, “Dolayısıyla bu fuar, her şeyden önce kardeşliktir. Ulusların kucaklaşması ve kaynaşmasıdır. Ne mutlu bize ki; acı, gözyaşı ve sıkıntılarla dolu İkinci Dünya Savaşı'nda birbirleriyle çarpışan ülkeler bile, İzmir Fuarı’nda yan yana gelip bayraklarını birlikte dalgalandırabilmişlerdir. Tıpkı 1980’li yıllarda cephede göğüs göğüse savaşan Irak ve İran’ın İzmir Fuarı'nda bitişik iki pavyonda yer alması gibi” dedi.

Fuar kabuk değiştirdi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın ana temasının inovasyon ve enerji olduğunu, Türkiye’nin de son yıllarda attığı adımlarla, enerji konusunda çok önemli bir ülke haline geldiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Dünya değişiyor, Türkiye değişiyor. İzmir Fuarı'nın bu dinamizme yakışır şekilde kabuk değiştirdiğini görüyoruz. Sektör bazında odaklanmış, işadamları üzerinde yoğunlaşmaya çalışan bir fuar haline geldi” dedi.

KUTU-2

Teknoloji üssü olmalı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İzmir'in Türkiye ekonomisinde fark yaratan şehirlerinden birisi olduğunu ifade ederek, "İzmir aynı zamanda Türkiye ekonomisinin itici güçlerinden biridir. Sadece Türkiye için değil Akdeniz için de cazip iş ve yatırım merkezidir. Hükümet olarak İzmir’in bu potansiyelini daha da artıracak projeleri hayat geçirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

İlişkilerimiz İvme Kazanacak

Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak ise sözlerine ülkesinin Devlet Başkanı Vladimir Putin’in selamlarını ileterek başladı. Novak, iki ülke arasında sadece yeni ekonomik ilişkiler kurmakla yetinilmemesi gerektiğini dile getirdi.