Hayvanseverlerin; koşullarının iyileştirilmesi için mücadele verdiği Karşıyaka'daki fayton atlarının çilesi bitmiyor. Hayvanseverlerin asıl talebi ise; akülü faytonların hizmete girmesi.

Karşıyaka'daki fayton atlarının kötü şartları uzun yıllardır hayvan hakları savunucularının gündeme taşıdığı bir konu olmasına rağmen, yapılan girişimler maalesef sonuç vermedi. Son olarak Karşıyaka'da tramvayın hizmete girmesiyle birlikte kaldırılması gündeme gelen faytonlar halen çalışmaya devam ediyor. Yetkililerin adım atmaması hayal kırıklığı yaratırken, hayvanseverlerin asıl talebi ise; atların kullanılmadığı akülü faytonların hizmete girmesi. HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, girişimler sonucunda Kordon Faytonları'nın UKOME kararları çerçevesinde düzenlendiğini ancak Karşıyaka'da mesafe kat edemediklerini belirtti. Hafta içinde bir kez daha İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Kaymakamlığı, Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Orman ve Su İşleri Müdürlüğüne dilekçe ile başvurarak konuyu gündeme getirdiklerini belirten Önder, dilekçede şu ifadelere yer verdi:

KİMSE ENGELLEYEMİYOR


“Aslında tüm hayvan hakları dernekleriyle birlikte amacımız fayton yerine akülü araçların hizmete girmesidir. Adalarda her gün bir fayton atının hayatını kaybettiği sosyal medya ve basında da yer almaktadır. Kordon faytonlarının durakları, veteriner hizmetleri ve güneşlikleri varken, Karşıyaka faytonlarında bunların hiçbiri bulunmamaktadır. Atlar, 50 derece sıcaklıkta, güneşin altında yolcu beklemeye devam etmekte, hayvanseverler 'bunların niçin suları yok' diye sorduklarında 'tuvaletlerini yapmasınlar' diye denilmekte olup, tüm hayvanseverler federasyonumuzdan yardım istemektedir. Tramvayın hizmete girmesiyle dolmuş ve faytonların kaldırıldığı bilindiği halde faytonlar çalışmakta, atların işkencesi devam etmekte olup, hiçbir makamın, faytonlara karışmayıp, çalışmasını engelleyemediği gözlemlenmektedir. Halbuki İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Ukome kararında çalışma koşulları, yasaklar ve cezai işlemler bulunmaktadır.”
Önder, yetkililerden Karşıyaka atlarının sefil koşulları için girişimde bulunulmasını, UKOME kararlarının uygulanmasını talep ettiklerini kaydetti.