HABER / Gökçe ADAR

İZBAN işçileri, 10 Aralık'ta toplu iş sözleşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve gitmiş, 29 günlük grev Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararı ile 60 gün süreyle ertelenmişti. Ertelemenin ardından yapılan görüşmede işçiler yüzde 26 zam oranını kabul etti. Konuyla ilgili konuşan Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, “Toplu sözleşme sonrası konuşacak çok şey olur. Ama grev erteleme kararı sonrası yapılan bu anlaşma ardından konuşabilecek çok şey yok. Yaşanılan durumda imzalayacağımız en iyi anlaşmaydı. O yüzden imzalamak zorunda kaldık” dedi.

KURUL YÜZDE 4 DİYECEKTİ

Ervüz, anlaşmanın sağlanmadığı takdirde işçilerin daha çok üzüleceğinden bahsederek, şöyle konuştu: “Greve çıkarkenki amaçlarımıza ulaşamadık maalesef. Gelişen şartlarda elde ettiğimiz sonuç bu. Altmış günlük süre sonunda bir daha greve çıkma ihtimalimiz de yok ve eğer bu anlaşma sağlanmasaydı sözleşme Yüksek Hakem Kurulu'na gidecekti. Kurulun kararı olan yüzde 4'lük teklifi kabul etmek durumunda kalacaktık. Bu da işçileri daha çok üzecekti. Hiçbir işçi böyle cüzri bir teklifin maaşına yansımasını istemez. Hele hele 29 günlük grevin ardından.Yaşadığımız süreçte, İZBAN işçileri elinden gelen mücadeleyi verdi. Biz de sendika olarak elimizden geleni yaptık. Yapılan anlaşmanın işçilerimize hayırlı olmasını temenni ediyoruz.”

BRÜT MAAŞLAR DEĞİŞİYOR

Uzlaşmaya varılan yüzde 26'lık teklif, çıplak maaş, ikramiye, diğer ekonomik haklarla birlikte teknikerler için yüzde 22.10; makinistler için yüzde 26; teknisyenler için yüzde 24.18; operatörler için yüzde 22.96; muhasebeciler için yüzde 28.2; vezneciler için yüzde 29.38 oranına denk geliyor. Yapılan anlaşma ile birlikte; tekniker 3 bin 125 TL, makinist 3 bin 75 TL, teknisyen 2 bin 975, istasyon operatörleri 2 bin 825, muhasabeciler, 2 bin 750 TL, gişeci veznedar, 2 bin 675 TL çıplak brüt maaş alacak. İkramiye ilk yıl için 90, ikinci birinci altı ay için 95, ikinci yıl ikinci altı ay için 100 gün olarak belirlendi. Makinistler için iş güçlüğü tazminatı 95 TL'den 270 TL'ye çıktı. Tekniker ve teknisyenlere 150 TL, diğer işçilere 100 TL iş güçlüğü tazminatı ödenecek. 47 TL olan yakacak yardımı 70 TL olacak, eğitim yardımları yüzde 33 oranında artacak. Gökçe ADAR