Haber / Didar DEMİRCİ

Algarna ile Ege kıyılarında terör estiren avcılar, balıkçıların ağlarını ve deniz dibindeki cennet olan Posidonia çayırlarını 10 yılı aşkın süredir yok ediyor. Bölgedeki balıkçılar ve çevreciler yetkililerden yıllardır devam eden bu sorunun çözümüne ilişkin sözler alsalar da sorun katlanarak büyümeye devam etti. Bir türlü durdurulamayan algarnalı avcılar, geçtiğimiz akşam Balıklıova, Özbek, Çeşmealtı ve Mordoğan’da denize ağ atan balıkçıların ağlarına zarar verdi. Mordoğan Su Ürünleri Kooperatifi Eski Başkanı Yasedin Çidem, “Yıllardır balıkçıların ağlarına verdikleri zarar milyonları aştı. Tabi bu maddi zarar bir şekilde telafi edilebiliyor ancak bir de deniz dibinde kocaman bir ekosistem var. Oksijenimizi kaybediyoruz” dedi.

ÇATIŞMA ENDİŞESİ

Özellikle Çin’e ihraç edilen ve kilosunun 150 liraları bulduğu söylenen deniz patlıcanının avlanması için dalmak ve elle tek tek toplamak gerekiyor. Ancak bunu yapmak yerine yasak olan algarna isimli avlanma tekniğini tercih eden avcılar, denizde ne varsa adeta yağmalıyor. Son olarak balıkçıların denizdeki 6 bin metreden fazla ağını algarna ile talan edildiğini aktaran Çidem, “Bu konuda biz daha önce de sesimizi yükselttik, ama çözüm olmadı. Bu sorumluluk yöneticilerin. Yöneticiler bu konuda üstlerine düşeni yapacaklarını söylüyorlar. Ama önleyemediklerine göre yapamıyorlar. Denizde bu yasadışı avcılarla balıkçılar arasında ciddi çatışmaların olmasından korkuyorum” diye konuştu.

TURİZME DE ENGEL

Bölgede dalış eğitimi veren Hamdullah Aras, deniz patlıcanının fiyatının artması ile beraber kaçak avlananların artığını söyledi. Bölgede denetimin sıklaştırılması ve kaçak avlananlara verilen cezaların caydırıcı olması gerektiğini söyleyen Aras, bir an önce önlem alınmazsa bölgedeki deniz ekosisteminin tamamen yok olacağını ifade etti. Deniz patlıcanlarının Posidonia çayırlarını temizleyerek balıkların gelmesini sağladığını dile getiren Aras, şöyle devam etti: “Deniz patlıcanının görevi denizin temizliğini sağlamak. Eğer onlar olmazsa balıklar da buraya gelmezler. Ancak deniz patlıcanından iyi para geldiği için kimse bunun ticaretini durdurmuyor ve kimse deniz dibindeki ekosistemi görmüyor. Algarna ile deniz dibinde ne varsa kazıdıkları için ahtapotların sayısında da azalma oldu. Ayrıca o güzelim çayırlar da mahvolma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu durum dalış turizmini de olumsuz etkileyecek. Özellikle Çeşme ve Mordoğan kıyıları riskin en çok olduğu yerler.”

Algarna nedir?

Çerçeveli trol olarak bilinen algarna, dip trolünün ağız bölümüne, yatay ve dikey açıklığı sabitlemek için donatılan bir çerçeve ve ağ kısımdan oluşan bir av aracıdır. Deniz dibine sabitlenmesi ve dipte hareket etmesini kolaylaştıran kızakları sayesinde zemin içerisinde gizlenen her türlü şeyin ağın içine çekilmesini sağlar. Algarnanın dip trolüne oranla daha küçük boyutlu olması bu av aracına, trolün çekilemeyeceği dar ve kısa deniz zeminlerinde ve yüksek çekim hızında av yapabilme imkanı vermektedir.