HABER/ Didar DEMİRCİ

Aylardır adil yargılanma talebiyle ölüm orucu tutan Avukat Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın durumlarının kötüye gittiğini vurgulayan İzmir Barosu, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İzmir Şubesi, İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı İzmir Temsilciliği, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplanarak ortak basın açıklaması yaptı.

Yapılan ortak açıklamayı Avukat Özge Usanmaz, okudu. Usanmaz, konuya ilişkin özetle şu noktalara değindi:

“Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal Türkiye’de adil yargılama ve adaletin sağlanması taleplerini güçlendirmek için ölüm orucunda! Türkiye Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6’ncı maddesi ve Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesinin 14’üncü maddesi de dahil olmak üzere taraf olduğu bir dizi uluslararası sözleşmeye göre adil yargılanma hakkını güvence altına almak zorundadır. Timtik ve Ünsal bu yükümlülüklerin sadece kendileri için değil, adil yargılanma haklarına saygı gösterilmeden yargılanan ve ceza evinde bulunan herkes için gözetilmesini talep ediyor.

Yani Ebru ve Aytaç hala avukatlık yapıyor! Herkes bilmeli bizler meslek örgütleri ve demokratik kitle örgütleri olarak, taleplerini tartışmasız bir şekilde destekliyoruz.

Yargıtayı bir an önce karar vermeye ve adil yargılanma hakkının gereklerini dikkate almaya çağırıyoruz.

Ebru ve Aytaç’ın tutulduğu hastanenin yönetici ve doktorlarını meslek etiğinin gereklerini hatırlamaya çağırıyoruz.

Ebru ve Aytaç’ın sağlık raporlarını avukatlarından gizliyorsunuz. Bu suçtur! Sizin göreviniz bireyleri zorla müdahale ile tehdit etmeyi değil, aksine insan onuruna sahip çıkmayı içerir.

Buradan tüm kamuoyuna sesleniyoruz. Ebru ve Aytaç’ı kaybedersek, sadece 2 avukatı kaybetmeyeceğiz. Savunma mesleğinin özünü, onurumuzu, direnme gücümüzü kaybedeceğiz. Bu mesleğin gereği adil yargılanma hakkının korunmasını mutlak olarak içerir. Bu bilinç ve inançla herkesi ama herkesi Ebru ve Aytaç’ı yaşatmaya çağırıyoruz.”

HEPİMİZ İÇİN UTANÇ KAYNAĞI

Yapılan açıklamaların ardından konuşan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, kısaca şu noktalara değindi:

“Ben bir Baro Başkanı olarak günlerdir, haftalardır, aylardır başka meslektaşlarla, başka baro avukatlarıyla, sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle sürekli bir çağrının peşinde dolaştım. Ebru ve Aytaç yaşamalı! Çünkü, Ebru ve Aytaç’ın yaşamını sürdüremediği bir ülke, hepimiz için bir utanç kaynağı olmalıdır. Ben bir Baro Başkanı olarak iki avukatın adil yargılanma talepleri yerine gelmediği için bedenlerini, ölüme yatırmasına ve dahası yaşamlarını kaybetmesi ihtimaline kabul gösteremiyorum. Vicdanı, ahlakı olan herkesin bu talebin arkasında birleşmesi gerektiğini ve Ebru ve Aytaç yaşamalı onları yaşatmalıyız çabasının yanında yer alması gerektiğini düşünüyorum.”