Antalya'dan gelen filografi ustası Orhan Yakar ve ekibi, İzmir Üçyol Meydanı'nın duvarlarına, 8.5 metre yüksekliğinde filografi tablosu inşa etti. Akar, Guinness Rekorlar kitabına başvurdu.

gokce-adarFilografi ustası, 67 yaşındaki Orhan Yakar, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin davetiyle Antalya'dan İzmir'e geldi. Yaklaşık bir hafta İzmir'de kalan Yakar ve ekibi, dünyanın en büyük filografi tablosunu Üçyol Meydanı'ndaki duvarların üzerine yaptı. Yakar, “Osmanlı Dönemi'nden kalan ve ahşap yüzey üzerine telle işlemeler yapılan bir sanat, filografi. Bu sanat unutulmuş eski bir el sanatı. Büyük emek istiyor. Diğer adı ise sabır sanatı. Çivi ile telin aşkıdır filografi. Kendi çabamız ile tekrar tanıtmaya çalışıyoruz” dedi. Asıl mesleğinin denizcilik olduğunu söyleyen Yakar, “Emekli olduktan sonra bu sanata gönül verdim. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin isteği üzerine İzmir'e geldik. Özel fırınlanmış, ham maddesi ağaç olan bir yüzeye paslanmaz 81 metre tel gerdik. Genişliği ise 4.5 metreye 25 metre ebatlarında. İşimiz bittikten sonra, ortasına İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin reklamlarının yer alacağı led bir ekran koyulacağı bilgisini aldık” şeklinde konuştu.


GUİNNESS'E BAŞVURDU


İnşa ettikleri ölçüde dış mekanda bir filografi tablosunun olmadığını dile getiren Akar, “Street Art ve Filografi kardeş sanattır. Bu ebatlarda dünyada filografi tablosu yok. Guinness Rekorlar Kitabı'na başvurduk. Bizim için büyük bir gurur. Mimarlar tarafından hazırlanmış olan çalışmayı, kendi elimizle işledik. Yaklaşık 11 kişi çalıştık. Sanata ülkemizde pek fazla değer verilmiyor. Maalesef sanatçılarımızın hepsi kendi gayretlerinle bir şeyler yapıyor. Ama belediyelerin diğer kuruluşların bu sanata gönül vermiş arkadaşlarımıza destek olması bizi mutlu ediyor” dedi.
Tablonun yapımına yardım eden diğer usta Fettah Depeli ise şöyle konuştu: “Orhan ile elli yıllık arkadaşız. Birlikte gönül verdik bu sanata. Bu tablo için çok çalıştık. Bu tür eserler insanın iç ruhunu yansıtan çalışmalardır. Telleri örerken kendinizi ona veriyorsunuz ve içinizi tabloya yansıtıyorsunuz. Her telin çekişi sizin düşünceniz oluyor.”
Üzerinde Atatürk Heykeli, Saat Kulesi, Tarihi Asansör figürlerinin olduğu tabloyu gören vatandaşlar ise, çok beğendiklerini dile getirdi. Gökçe ADAR

“ŞAKA SANDIK"


İzmir'e çağrılmasının kendisini mutlu ettiğini belirten Orhan Yakar, “Antalya'da bir atölyemiz var. Daha önce Malezya ve Rusya Devlet Başkanlarına tablolar gönderdik ama İzmir'den böyle bir teklif aldığımız zaman şaka sandık. Daha sonra ise büyük bir merak ile İzmir'e geldik. Sanatçıların ismi pek anılmaz ama bu tablo arkasında ismimizin olması heyecan verici” dedi.