Haber/ Didar DEMİRCİ

Dünya ‘Yeşil Mutabakat’ ile çevreci bir sanayiye doğru adım atarken, Türkiye’de çevre kirlilik yükünü artıracak uygulamalar devam ediyor. Aliağa’da faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarından Star Rafineri ve PETKİM ayrı konularda Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusunda bulundu. STAR Rafineri A.Ş., kapasite artışı (III. Revizyon) planı için başvuruda bulunurken, PETKİM, iskele modernizasyonu ve dip taraması için ÇED’e başvurdu. Her iki sanayi kuruluşunun başvurusunu değerlendiren Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Eş Sözcüsü Erhan İçöz, “Aliağa'daki sanayi faaliyetleri nedeniyle çevre kirliliği her geçen gün katlanarak büyüyor. Anlaşılan o ki, devlet Aliağa'yı gözden çıkarmış. Bunu da yapmadığı denetimlerle gözler önüne seriyor” diye konuştu.

2 MİLYON TON ARTIŞ

Aliağa Nemrut Körfezi’nde yer alan Star Rafine, ham petrol işleme kapasitesinin yılda 11 milyon tondan 13 milyon tona yükseltmek için 27 Eylül 2021’de ÇED başvurusunda bulundu. İçöz, Aliağa’daki hava kirliliğine dikkat çekerek, bu durumun ilçedeki kirliliği daha da arttırıcağını söyledi. İçöz, “Aliağa’da kirlilik dolu dizgin devam ediyor. Her geçen gün kirliliğe neden olacak yeni bir adım atıldığını görüyoruz. Bir yandan gemi sökümü bir yandan rafinerilerin gün geçtikçe kapasiteleri artırılıyor” dedi. Yıllar önce Ege Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümünün bir rapor hazırladığını kaydeden İçöz, “O raporda özetle, Aliağa’da artık bir çivi bile çakılmaması gerektiği söyleniyordu. Sanayilerin oluşturduğu hava kirliliği ve benzeri kirlilik nedeniyle bugün Aliağa’daki kanser oranı Türkiye ortalamasının 4 katı civarında. Kapasite artışı ve benzeri uygulamalar yerine, Aliağa’da bulunan sanayilerin faaliyetlerini azaltacak uygulamalara gidilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

DENİZ RİSK ALTINDA

İskele modernizasyonu ve dip taraması için 24 Eylül 2021’de ÇED başvurusunda bulunan PETKİM’in yapacağı faaliyet hakkındaki raporu incelediğini vurgulayan İçöz, sözlerine şöyle devam etti: “Bu düzenleme deniz ekosistemine doğrudan müdahale edecek. Dip taraması için birinci bölgede 14 metre ve ikinci bölgede de 18 metre derinlikte deniz tabanında kazı yapacaklar. Bu kazı sırasında deniz canlılarının yaşam alanları yok olacak. Yaklaşık 200 dönümlük devasa bir alanı tarayıp kazıyacaklar. Ayrıca deniz trafiği de artacak ve daha büyük tonajlı gemiler gelecek. Bu da Aliağa’da deniz kirliliğinin daha da artmasına neden olacak.”