Haber/ Kardelen BUĞDAY

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde 2005 - 2013 yılları arasında Öğrenci İşleri Şube Müdürü Deniz Özfırat ve aynı birimde büro memuru olan Duygu Gültekin Göker tarafında yolsuzluk yapıldığı ortaya çıkmıştı. Açılan soruşturmada sanıkların öğrenci harç ve bursları farklı hesaplar aracılığıyla zimmetlerine geçirdikleri tespit edilmişti. Sanıklar hakkında Bolvadin Ağır Ceza Mahkemesi’nde, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, örgüt yönetmek, örgüt üyesi olmak, örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte yardım etmek, zimmet, zimmete yardım etmek ve suçtan kaynaklanan malvarlığını aklamak suçlamasıyla 2013 yılında yargılama başlamıştı.

İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davada, çete lideri olduğu tespit edilen Deniz Özfırat ve Duygu Gültekin Göker kamu kurumu aleyhine dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik suçu ile yargılandı. Uzun süren yargılama sonunda Özfırat ve Göker ile birlikte suçları sabit görülen sanıklar, toplamda 89 yıl 3 ay hapis, 25 milyon 748 bin 620 lira para cezasına çarptırıldı.

Dava sonucunda Deniz Özfırat ve Duygu Gültekin Göker, 10’ar yıl hapis ve 9 milyon 568 bin TL para cezası aldı. Farklı tarihlerde aynı suçu işlediği tespit edilen sanık Süleyman Yılmaz 8 yıl 4 ay, Burçin Özfırat ve İlknur Gültekin 4 yıl, İlyas Fettahoglu, Özkan Fettahoğlu ve Süleyman Karacaoğlu 6 yıl 8 ay, Ahmet Hamdi Gürbüz 6 yıl, Devrim Metin Danışman, Ummühan Elmas ve Baran Uzunay 5 yıl 4 ay, Fulya Yapıcı ve Zehra Girgin'in ise 6'şar ay hapis cezası ile cezalandırıldı.

NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Konu ile ilgili olarak alınan ifadelerde 2013 yılında Bolvadin Meslek Yüksek Okulunda öğrenci olan ve KYK öğrenci yurdunda kalan bir grup öğrencinin, aynı yurtta ikamet eden Fulya Yapıcı’nın kendilerine ait öğrenci banka kartlarını “annem havale yapacak” diye istediğini ve bazılarını uzun süre geri vermediğini, çeşitli bahanelerle iade etmediği belirtildi.

Öğrencilerin banka kartına yüklü miktarda para yatırılarak çeşitli hesaplara aktarılması, nakit çekilmesi ve hesaplarında yüksek miktarda para olduğunu müşteri hizmetlerinden öğrenmesi ayrıca çok sayıda şahıstan da banka kartı alındığını öğrenmeleri üzerine durumdan şüphelendikleri, kartları ile suç işlenebileceği endişesi taşıdıklarını ve bu konudan dolayı Fulya Yapıcı’dan davacı ve şikayetçi olmasıyla yolsuzluk ortaya çıktı.

PARA TRAFİĞİ

Açıklanan kararda yer alan bilgilere göre, sanıklar Ahmet Hamdi Gürbüz, Fulya Yapıcı, Baran Uzunay’ın yakın çevrelerinden temin ettikleri banka kartlarını Afyonkarahisar’da bulunan Maden Mühendisi İlknur Gültekin’e gönderdiği belirtildi. İlknur Gültekin ise elde ettiği kartları kardeşi Duygu Gültekin Göker ve Deniz Özfırat’a iletti. Ele geçirilen kartlar aracılığıyla; harç iadesi, sehven yatan para iadesi gerekçeleri ile Dokuz Eylül Üniversitesi hesabından para transferi yapıldı.

5 Şehir 133 Sanık

2013 yılında ortaya çıkan olayda İzmir, İstanbul, Mersin, Afyonkarahisar ve Muğla olmak üzere 5 farklı ilde eş zamanlı operasyonlar yapıldı. Dava sonucunda 111 kişi kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği gerekçesiyle beraat etti.