Haber/ Sinan KESKİN
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ile ilgili şikayetlerin ardı arkası kesilmiyor. Yıllardır kadro bekleyen öğretim üyeleri bulunmasına rağmen birçok bölümde, "Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesine ve Kullanılmasına İlişkin Yönetmelik" kapsamında belirlenen asgari öğretim üyesi sayısının ihlal edildiği, eksik kadroların geçici görevlendirmelerle doldurulduğu öne sürülüyor.

Eksik kadro bulunuyor

İlgili yönetmeliğin 3. Maddesi A bendinde asgari kadro sayısını tanımlarken, “Asgari kadro sayısı: Yükseköğretim kurumlarında bir programda eğitim-öğretime başlamak ve devam edebilmek için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen asgari öğretim elemanı sayısı” şeklinde tanımlanmakta ve 5. Madde 2. Fıkrada “Öğrencisi bulunan birimlerin asgari kadrolarında boşalma olması halinde asgari kadro sayısını temin için uygun kadroya ilk ilanda yer verilir.” hükmü yer alıyor. Ancak YÖK tarafından belirlenen asgari şartlara göre eğitim fakültelerinin her bir diploma programında üç öğretim üyesi bulunması gerekirken DEÜ Eğitim Fakültesi'nin bazı bölümlerinde kadrolu iki öğretim üyesi bulunuyor. Eksik kadro bulunmasına rağmen DEÜ, öğretim üyesi alımı için verdiği son üç ilanda bu bölümlere yer vermedi.

Özlük hakları verilmiyor

ÖSYM'nin 2020 YKS Kılavuzu Tablo-4'e göre Buca Eğitim Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı, Fransızca Anabilim Dalı, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi sayıları asgari sınırın altında bulunmasına rağmen Rektörlüğün 28 Aralık 2019, 23 Mayıs 2020 ve son olarak 14 Eylül 2020 tarihli öğretim üyesi alım ilanlarında yukarıda sözü edilen anabilim dallarına yer verilmedi. YÖK'ün de bu duruma seyirci kaldığını ifade eden akademisyenler, ilana çıkılan kadroların ise adrese teslim ve aciliyet gerektirmeyen anabilim dallarına yönelik olduğunu ve ağırlıklı olarak kurum dışı özellik taşıdığını öne sürüyor. İki yıldan fazladır özlük hakları verilmeyen üniversite genelinde yüzlerce akademisyen bulunduğunu ifade edilirken, sadece Buca Eğitim Fakültesi'nde Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı (ÜAK) tarafından doçentliğini almış 20’nin üzerinde Dr. Öğretim Üyesi, profesörlüğü gelmiş fakat kadro verilmeyen 10’un üzerinde doçent, yine doktorasını tamamlamış 20’nin üzerinde Dr. Öğretim Üyesi kadrosu bekleyen öğretim elemanı bulunduğu iddia ediliyor.

Dekan dayanmıyor

Öte yandan DEÜ'de son dönemde yaşanan dekan istifaları da dikkat çekiyor. Geçtiğimiz mayıs ayından bu yana Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı, Mimarlık Fakültesi Dekanı, Tıp Fakültesi Dekanı, Reha Midilli Turizm Fakültesi Dekanı, Buca Eğitim Fakültesi Dekanı ve İşletme Fakültesi Dekanı görevlerinden istifa etti. Dekanların yanı sıra İzmir Meslek Yüksek Okulu Müdürü, Devlet Konservatuvarı Müdürü ve DEUZEM Uzakta Eğitim Merkezi Müdürü de istifa edenler kervanına katıldı. İstifa edenler arasında en dikkat çekenlerden biri mevcut yönetim döneminde Gazi Üniversitesi'nden DEÜ'ye gelen Spor Bilimleri fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Güçlü oldu. İstifalar ile boşalan dekanlıklara ise vekaleten görevlendirmeler yapıldı. Üniversitenin bugün 10 fakültesini dekan vekilleri yönetiyor. Örneğin, 29 farklı görevi bulunan, DEÜ Rektör Yardımcısı da olan Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Malzeme Bilimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Malayoğlu, Buca Eğitim Fakültesi Dekan Vekili olarak görev yapıyor.