Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmirli depremzedeler, yaşadıkları sorunların ortak çözümü için İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ile geçtiğimiz hafta 4 saatlik bir toplantı gerçekleştirmişti. Toplantı sonrasında Vali Köşger hakkında çıkan bazı haberlere ilişkin açıklama yapan 30 Ekim İzmir Depremi Mağdurları Platformu Kurucusu Haydar Özkan, “İzmirli depremzedeler olarak gündelik politikanın malzemesi olmak istemiyoruz” dedi. Özkan, konuya ilişkin yaptığı açıklamanın devamında şu noktalara değindi:

“Depremin ilk gününden itibaren tüm kamu kuruluşları seferber olmuş, depremin yaralarını sarmak adına büyük çaba gösterilmiştir. Ancak bu çabalar ne yazık ki bir noktada yetersiz kalmış, deprem sonrası ortaya çıkan bazı sorunların çözümü için vatandaş ve kamu kurumları arasında ortak bir çalışmaya ihtiyaç duyulmuştur. Bu noktada depremzedelerin ortak sorunlarının tespit edilip kamu kurumlarına aktarılması ve bir çözüm üretilebilmesi amacıyla 30 Ekim İzmir Depremi Mağdurları Platformu kurulmuştur. Üyelerinin her biri birer depremzede olan ve gönüllülük esasıyla çalışılan bu platform olarak misyonumuz; vatandaşın sorunlarını doğru şekilde tespit ederek ilgili kurumlara iletmek, çözüm üretilmesine yardımcı olmak ve vatandaşın gelişmeler ile ilgili olarak doğru bilgilendirilmesini sağlamaktır.

Öncelikle belirtmek isteriz ki hiçbir siyasi kuruluşla doğrudan bir bağlantımız yoktur. Hepimiz depremde evlerini kaybetmiş veya terk etmek zorunda kalmış birer depremzede olarak, esas amacımız ulaşabildiğimiz tüm kurum ve kuruluşlarla görüşerek depremzedelerin dertlerini anlatmak ve bu sorunlara çözüm üretilmesi konusunda destek olmaktır. Depremin üzerinden 100 günden fazla zaman geçmesine rağmen bulunan çözümler ancak yara bandı vazifesi görmüş olup önemli sorunlara (imar sorunu, finansman sorunu vb.) kalıcı bir çözüm üretilmesi adına atılması gereken pek çok adım mevcuttur.”

“Sorunlarımız bir an önce çözülsün istiyoruz”

Vali Köşger’in aracılığıyla depremzedelerin sorunlarını çözmek için birinci ağızdan yetkililerle görüşme imkanı bulduğunu ve bu nedenle Köşger’e teşekkür ettiklerini duyuran Özkan, “10 Şubat 2021 tarihinde Bornova Kültür Merkezi’nde 2 oturum olarak gerçekleşen toplantı 4 saatin üzerinde sürdü. 30 Ekim İzmir Depremi Mağdurları Platformu olarak İzmirli depremzedelerin ortak sorunlarından derlemiş olduğumuz tüm sorulara ilgili kurumların temsilcileri birinci ağızdan cevap verdi. Ayrıca vatandaş kendi sorularını doğrudan ilgili kurum yetkililerine sorma fırsatını buldu. Bazı soruların cevapları vatandaşları tatmin etti, bazıları ise ne yazık ki yetersizdi. Bu sebepten dolayıdır ki, kayıp yaşayan ancak sorunlarına henüz bir çözüm bulunamamış olan bir grup depremzede haklı olarak tepkilerini gösterdiler ve bu olay ortamın biraz gerilmesine sebep oldu. Ancak toplantıyı yöneten yetkililerin olgun bir tavırla gergin anları yatıştırmaya çalışması sayesinde programa göre devam edildi ve daha fazla konu açıklığa kavuşturulmuş oldu. Bu önemli toplantı için sayın valimiz ve ilgili kurum temsilcilerine çok teşekkür ederiz. Bazı basın yayın organlarında bu toplantıya katılmayan kişilerin toplantı hakkında yorumlarda bulunduğunu görüyor ve üzülüyoruz çünkü İzmirli depremzedeler olarak gündelik politikanın malzemesi olmak istemiyoruz. Toplumun tüm kesimlerinden temsilcilerin yer aldığı bir grup olarak sorunlarımıza bir an önce çözüm üretilmesi açısından tüm yetkilileri göreve çağırıyoruz” diye konuştu.