Türkiye’de internet ve sosyal medya üzerinde, ‘Sigaranın zararlı etkilerinden kurtulun’, ‘Bu yöntem akciğerleri temizliyor’ sloganıyla satışı yapılan Datça acıbadem macunu için uzmanlardan uyarı geldi. Muğla’nın Datça İlçe Belediyesi’nde görevli gıda mühendisi İlke Curacı, son zamanlarda Datça’da üretildiği ve akciğerleri temizlediği iddia edilen acıbadem macunu hakkında vatandaşları uyararak, dolandırıcıların kurbanı olmayın dedi.
Datça Belediyesi Gıda Mühendisi İlke Curacı, bitkisel ürünlerin sağlık sorunlarına çözüm için kullanılmasının binlerce yıllık bir geçmişe dayandığını belirterek, “Son yıllarda sağlık problemlerinin artması buna karşı tedavi maliyetlerinin yüksek olması, görsel, yazılı ve sosyal medyada hızla artan bilgi kirliliği karşısında doğal olana yönelme eğilimi artış göstermiştir. Bitkisel ürünlerin doğal olduğu için sorun olmaz algısı da bu artışın önemli bir sebebidir. Bu nedenlerle durum annelerimizin karnımız ağrıyınca nane limon kaynattığı, nezle olunca zencefil, bal, limon yaptığı masumane durumu çoktan aşmış, ticari kaygılarla hareket eden sahtekarların elinde korkunç bir halk sağlığı tehdidi olmuştur” dedi.

Datça'da üretim yok

Datça’da acıbadem üretiminin yapılmadığını belirten Gıda Mühendisi Curacı, “Son zamanlarda internet ve sosyal medya üzerinde birçok sitede satışı yapılan Datça acıbadem macunu isimli üründe görmekteyiz. Sözde ilçemizde üretildiği, akciğerleri temizlediği, akciğer kanseri ve KOAH’ı iyileştirdiği, sigarayı bıraktırdığı iddiaları ile satışa sunulan bu ürünü Datça Belediyesi olarak araştırdık. İnternet sitelerinde Datça’da 1950lerden beri Demirci unvanlı bir aile tarafından üretildiği, üretim adreslerinin Aydınçayırı gibi ifadeler yer almaktaydı. Yaptığımız inceleme sonucu böyle bir ailenin olmadığı, yazılan adresinde içinde bir tek badem ağacının olmadığı boş bir arazi olduğunu tespit ettik. Ayrıca Datça’da Muğla Sanayi ve Ticaret Odası tarafından coğrafi işaret tescil başvurusu yapılan nurlu, ak ve sıra bademleri üretimi yapılıyor. Acıbadem üretiminin yapılmadığı herkes tarafından biliniyor” dedi.

Sahtekar sitelere inanmayın

Curacı, vatandaşların internet üzerinden temin ettiği ürünlerden ellerine geçenleri incelediklerini ifade ederek, “İnceleme sonucu etiket bilgilerinden ürünleri üreten firmaları tek tek aradık. Bazıları telefonlarımızı bile açmaz iken bazıları da ürünü kendilerinin üretmediğini, sahtekarların kendi bilgileri ile üretim yaptığını iddia etti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nden konu ile ilgili bilgi aldık. Üretimlerinin yasal olduğunu fakat akciğerleri temizler gibi sağlık hakkında yanıltıcı beyanların yasak olduğunu, bu tür ifadelerin yer aldığı internet sitelerinin kapatılması için başvuruda bulunulması gerektiğini öğrendik. Bu konuda da hemen harekete geçtik. Belediyemizin Basın Bürosu Sorumlusu Osman Akın benzer tüm internet sitelerini araştırarak BTK tarafından erişime kapatılmasını sağladı. Fakat yurt dışı kaynaklı yeni siteler açılmaya devam ediyor. İşi kaynağından çözmek, ilçemizin adının ve itibarının kullanılarak umut tacirliği yapılmasını engellemek adına marka tescili hakkında araştırma yaptık. Datça Acıbadem Macunu isminin marka tescilinin bir şahıs tarafından yapıldığını tespit ettik. Türk Marka ve Patent Kurumu ile yaptığımız görüşmeler sonucu ilgili tescil dosyasına ulaştık ve marka tescilinin iptali için gerekli çalışmaları başlattık. En kısa sürede Datça isminin bu sahtekarlık için kullanılmasını engellemiş olacağız” diye konuştu.

Bilinçsiz tüketim öldürür

Curacı, vatandaşlara şu uyarılarda bulundu:
“İnternet ve sosyal medya üzerinden bu tür ürünleri alınmamalıdır. Unutmayınız ki sağlık üzerine ektileri kanıtlanmamış olan bitkisel ürünlerin kullanımı istenmeyen durumlarla sonuçlanabilir. Çünkü bitkisel ürünler pek çok toksik madde, mikroorganizma, ağır metal içerebilmektedir. Acıbadem de bünyesinde barındırdığı siyanogenetik glikozitler nedeniyle risklidir. Bu madde nedeniyle acıbademin de fazla tüketiminin siyanür zehirlenmesine yol açabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir. Bir bitkisel ürün, bir ruhsatlı ilacın herhangi bir alternatifi olamaz. Bu tür ürünler tedavi için kullanıldığında hasta tedaviden mahrum kalmış olabilir. Doktorunuza danışmadan böyle bir ürünü tedaviye yardım amacıyla kullanmayı bile tercih etmeyiniz.”

Kaynak: http://www.muglayenigun.com/acibadem-macunu-dolandiriciligi/