Altınova'da yıllarca atıl durumda bulunan 100 yataklı Alaattin Süberoğlu Devlet Hastanesi binasının açık kadın cezaevine dönüştürelecek olması geniş katılımlı eylemle protesto edildi.


Haber / Emre DÖKER

BALIKESİR'in Ayvalık ilçesi Altınova mahallesindeki yıllarca atıl durumda bulunan 100 yataklı Alaattin Süberoğlu Devlet Hastanesi binasının açık kadın cezaevine dönüştürelecek olması geniş katımıllı eylemle protesto edildi. Ayvalık'a 12 kilometre uzaklıktaki 15 bin nüfuslu Altınova'da, 1994 yılında halktan toplanan paralarla hastane yapılması için inşaat çalışmalarına başlandı. 5 bin 400 metrekare kapalı alana sahip, 100 yatak kapasiteli Alaattin Süberoğlu Devlet Hastanesi'nin inşaatı 4 yılda tamamlandı. Hastane binası dönemin Sağlık Bakanı Halil İbrahim Özsoy ile yapılan protokol ile Sağlık Bakanlığı'na devredildi. Ancak, hastane binası 2007 yılında poliklinik olarak hizmet vermeye başladı.

3 yıl sonra da doktorların gelmek istememesi, hasta azlığı gibi çeşitli gerekçelerle hizmete son verildi. Daha sonra bir süre de 112 Acil Servis Komuta Merkezi olarak kullanılan hastane binası atıl durumda kaldı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Ayvalık Belediye Meclisleri'nin Sağlık Meslek Lisesi olarak hizmet vermesi yönünde karar almasına rağmen binanın Adalet Bakanlığı'na devredilip, açık kadın cezaevine dönüştürülecek olması ilçede tepkilere neden oldu. Ayvalık Kent Konseyi de eski hastane binasının cezaevine dönüştürülmemesi için 14-16 Kasım tarihleri arasında Talatpaşa Caddesi, Altınova ve Sarımsaklı Pazaryerleri'nde kurulan stantlarda imza kampanyası düzenledi. İlginin büyük olduğu kampanya devam ederken hastane binasının cezaevine dönüştürülmek istenmesine tepkiler de sürüyor.

GENİŞ KATILIMLI EYLEM

Dün hastane binası önünde geniş katılımlı eylem yapıldı. Eyleme, Ayvalık Belediye Başkanı CHP'li Rahmi Gençer, CHP, MHP, ÖDP, EMEK, HDP ve Vatan Partisi Ayvalık ilçe teşkilatı yöneticileri, Birleşik Haziran Hareketi, Ayvalık Kent Konseyi, Ayvalık Ticaret Odası, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Türk Anneler Derneği Turizm Tanıtma Derneği, Ayvalık Tabiat Platformu, Altınova Avcılar Kulübü, Ayvalık Mahalle Muhtarları Derneği, Ayvalık Gaziler Derneği, Altınova Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Altınova Sulama Birliği, Ayvada Sanat Merkezi'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcileri katıldı. Katılımcılar, 'Toplum cezaevi ile değil okul ile gelişir', 'İyi eğitim, gelişmiş toplum demektir', 'Ceza değil eğitim istiyoruz' ve 'Okul binamız cezaevi olmasın' yazılı dövizler taşıdı.

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, şöyle devam etti: "Halkın oylarıyla seçilmiş Ayvalık Belediye Meclisi ve Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerinin yani halk iradesinin göz ardı edildiği bu yaklaşımı doğru bulmuyor ve ivedilikle geri adım atılmasını bekliyoruz. Yanlışın düzeltilmesi için 10 binin üzerinde imza toplandı"