Haber/ DİDAR DEMİRCİ
 

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hayata geçirdiği Sıfır Atık Projesi ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘Kütüphanesiz Okul Kalmayacak’ projeleri birleşti. İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderilen talimatla da atıklardan bir kütüphane oluşturulması söylendi. İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bulunan Örnekköy Şehit Astsubay Erkan Durukan İlkokulu da proje dahilinde harekete geçerek atıklardan kütüphane oluşturdu. Kütüphane sayesinde çocuklar hem çevre bilinci kazandı, hem de okuma alışkanlığı.

Kütüphanenin genişlemesi için kitap bağışında da bulunan Karşıyaka İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Nalan Kumray Cin, “Sıfır atık kütüphanesi projesi, okulumuzla beraber Karşıyaka’da toplam 3 okulda uygulandı. Burası güzel örneklerden biri oldu. Hemen hemen her şey atık malzemelerden oluşuyor. Burada hem çevre hem de okuma bilinci aynı anda gelişmiş oluyor” dedi.

'SORUMLULUK ALIYORLAR'

Örnekköy Şehit Astsubay Erkan Durukan İlkokulu Müdürü Fatma Sarı, okuldaki öğrencilerin çoğunun ailesinin okuma yazma bilmediğini, bu nedenle çocukların evlerinde kitapla tanışmasının mümkün olmadığını aktararak, kütüphanenin faydalarını sıraladı. Sarı, şöyle konuştu: “Dersleri de burada işleyebiliyoruz. Birbirlerinden görerek öğreniyorlar. Teneffüslerde biri orada kitap okuyorsa, diğerlerine de örnek oluyor. Onun dışında aileler de görüşme esnasında diğer küçük çocuklarıyla birlikte kitap okuyabiliyor. Böylece bir şekilde mahalleye de ulaşmış oluyoruz.”

Çocukların bir şeyi sahiplenme ve koruma bilincinin de geliştiğini aktaran Sarı, “Sorumluluk duyguları gelişti. Kullandığımız hiçbir materyal şu ana kadar zarar görmedi. Çünkü korumayı, sorumluluk almayı, paylaşmayı ve birlikte bir şeyler yapmayı öğrendiler” diye konuştu.