Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “mevzuat değişiklikleri, kapasite geliştirme projeleri, yetkinlik ve yeterlilik geliştirilmesi” adı altında yürütülen süreçlerde Çevre Mühendisliği mesleğinin ağır saldırı altında olduğuna dikkat çekerek kamuoyu açıklaması yayınladı. Yapılan açıklamada, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen projeler, mevzuat düzenlemeleri ve çevre yönetimi alanının ücret karşılığı birkaç günlük eğitim ve sertifikalar ile uzman olmayan kişilere açıldığı vurgulanarak, “Çevre mühendisliği eğitimi, diploması ve uzmanlığı yok sayılmaktadır” denildi.

BU BİR RASTLANTI DEĞİL

Söz konusu durumun mesleğe karşı bir saldırı olduğunu da iddia eden Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube, yayınladığı açıklamada bu durumun bir rastlantı olmadığını belirterek, “Mesleki birikimimiz ve etik değerlerimiz bize bugün başta mega projeler olmak üzere ülkenin dört bir yanında yaşanan ekolojik yıkımların verdiği hasarı ortaya koyma sorumluğunu yüklemektedir. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası üyeleri olarak tüm meslektaşlarımızla beraber, ekolojik yıkımlara ‘hayır’ dedik ve demeye de devam edeceğiz. Zaman herkese haklı olduğumuzu göstermekteyken bugün gündemde olan ‘mesleğimize yönelik saldırıları’ yıkım projelerinin kolaylaştırılması adına planlandığını biliyoruz” sözleri kaydedildi.

DİPLOMAMIZ YETERLİLİĞİMİZDİR

Açıklamanın devamında, “Mesleğimizi, eğitimimizi, diplomamızı yok sayan tüm düzenlemeleri şimdiden ve topyekûn reddediyoruz” denilerek, mesleğe karşı yapılan hak ihlalleri sıralandı. Son olarak meslektaşlarına çağrıda bulunan Çevre Mühendisleri Odası, “Artık yeter diyoruz! Kendisine Çevre Mühendisi diyebilen tüm meslektaşlarımızı; mesleğine karşı yıllardır süregelen antidemokratik bu ihanete dur demeye, bu haksızlığa bu hukuksuzluğa karşı sesini yükseltmeye davet ediyoruz. Diplomamız yeterliliğimizdir” mesajını verdi.