İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, İş Hukuku alanında getirilmek istenen zorunlu arabuluculuk uygulamasının işçilerin haklarını telafisi imkansız bir şekilde ihlal edeceğini söyledi.


Haber/Umut KARAKOYUN

İzmir Barosu, İş Mahkemeleri Kanunu ile Birlikte Bazı Yasalarda Değişiklik Yapılması Planlanan Tasarıdaki Düzenlemelere ilişkin bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Türk İş Ege Bölge temsilcisi Süleyman Yıldırım’ın da katıldığı açıklama öncesi konuşan Baro Başkanı Av. Aydın Özcan, İzmir Barosu olarak İş Yasası’nda yapılmak istenen değişiklikleri emeğe karşı bir saldırı olarak gördüklerini ifade ederek, İş Hukuku alanında getirilmek istenen zorunlu arabuluculuk uygulamasının işçilerin haklarını telafisi imkansız bir şekilde ihlal edeceğini söyledi. Av. Aydın Özcan, zorunlu arabuluculuk uygulamasına ilişkin görüşlerini defalarca kamuoyu ile paylaştıklarını, TBMM ve ilgili bakanlıklara gönderdiklerini belirterek, “eğer zorunlu arabuluculuk olacaksa da mutlaka zorunlu taraf vekilliğinin de getirilmesi gerekmektedir” dedi.

CİDDİ HATALAR VAR

Başkan Özcan'ın ardından tasarıya ilişkin İzmir Barosu'nun görüşlerini açıklayan Yönetim Kurulu Üyesi Gonca Arkoç, yeni düzenlemenin işçi açısından ciddi mağduriyetler doğuracağını söyledi. Arkoç; “6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasasından doğan TİS’nin yorumu, işletme bünyesindeki işyerlerinin niteliğinin belirlenmesi, yasadışı grev ve lokavtın tespiti davalarına temyiz yolunun kapatılması ciddi bir hatadır. Böylesine özgün konularda temyiz yolunun kapatılıp, yeni kurulmuş istinaf mahkemelerine gidilmesi doğru değildir” dedi.

SENDİKA İŞLEVİNİ YİTİRECEK

Türk-İş 3’üncü Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım da zorunlu arabuluculukla, iradilik ve eşitlik ilkelerinin ihlal edileceğini belirterek, "Gizlilik ilkesine de nasıl uyulacağı tasarıda belli değildir. Bu durum uygulama aşamasında görülecektir. Toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan alacaklarda da arabuluculuk zorunluluğu getirilmesi, sendikaların işçinin hak ve menfaatlerini koruyup geliştirme görevlerini sekteye uğratacak, giderek sendikaları işlevsizleştirecektir" dedi.