Gökçe ADAR ÇUBUKÇIOĞLU/ ÖZEL

9 Eylül TV’de yayınlanan Gündem Kahvesi’nde Gökçe Adar Çubukçıoğlu’nun sorularını yanıtlayan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, gıda enflasyonu üzerine konuştu. Barınma, eğitim gibi ihtiyaçların maliyetlerinin artması nedeniyle vatandaşların, ev tasarrufunu mutfak masrafından yaptığını söyleyen Toprak, gıda enflasyonunun kış aylarında daha da artacağını dile getirdi. Toprak, şu ifadeleri kullandı: “’Kötü günler gitti daha kötü günler yakında’ diye bir söz vardır. Bu sözü yaşayacağız. Yaz aylarında düşmeyen enflasyon, kış aylarında daha da artacak. Kış, mevsimsel olarak ne kadar kötü geçecek bilmiyorum ama gıda enflasyonu olarak çetin ceviz geçeceği duruyor. Vatandaşı, çok zor günler bekliyor. Vatandaşların birçoğu, artık marketlerin indirim günlerini takip ediyor. Vatandaş, kuruşunu hesaplayacak duruma geldi. Kiraların artması, ulaşım maliyetleri, yakacak ihtiyaçları yurttaşlar gıdasından kısmak zorunda kalmasına neden oldu. Sabit bir geliri olan emekçiler için enflasyon yıkıcı durum yaratıyor.”

‘ÜRETİM ŞART’

Toprak, şöyle devam etti: “TÜRK-İŞ rakamlarına bakıldığı zaman, vatandaş askeri ücretle çalışsa bile o kişi rakamlara göre yoksul bir aile. İvedilikle, asgari ücretin açlık sınırı üzerine çıkarılması gerekiyor. Yurttaşın alım gücünün artırılması gerekiyor. Yoksa, bu yük altında vatandaşlar ezilmeye devam edecek. ‘Türkiye’ye bakıldığı zaman hepimiz açız, yoksulluk sınırının altındayız desek’ ne yazık ki yanlış bir cümle olmuyor. Üretime yönlenmemiz gerekiyor. ’Paramız var ki, ithal ediyoruz’ mantığının bir işe yaramadığını hem pandemi döneminde hem de pandemi sonrası gördük. Pandemi döneminde ithal ettiğimiz ürünler, kendi vatandaşlarına verildi. İthal edilmedi. Zor zamanlar yaşadık bu yüzden kendi toprağımızda kendi ülkemizde üretim yapmamız şart.”

‘UCUZ AMA HİLELİ’

Vatandaşların uygun fiyatlı gıda alabilmeleri için hileli, tahşişli ürünler tercih ettiğini ifade eden Toprak, gıda denetimlerine vurgu yaptı. Toprak, “Yurttaş, alım gücü düştüğü için daha uygun fiyata gıda almak istiyor. Piyasa ederinden daha ucuz olan ürünlerde de hile ve tahşiş sorunu ortaya çıkıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı belli aralıklarla ürünlerinde hile bulunan firmaların isimlerini yayınlıyor. Bu firmalara cezalar veriliyor. Ancak, bu cezaların yaptırımları daha da artırılmalı. Denetimler daha da sıklaştırılmalı” ifadelerini kullandı.