Maliye Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’nun sakıncalı gördüğü BES işyeri temsilcisi Ramis Sağlam’a, yargı kararıyla döndüğü görevinde bu kez kademe ilerleme durdurma cezası verilmesi istendi

Umut KARAKOYUN

Maliye Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu, Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir eski Şube Başkanı Ramiz Sağlam’ın peşini bırakmıyor. 10 Ekim Ankara Katliamı Grevi sırasında yaptığı konuşmalar ve sosyal medya paylaşımlarından dolayı Kordon Vergi Dairesi BES İşyeri Baştemsilcisi Ramis Sağlam hakkında idari soruşturma açılmış ve Maliye Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu, Sağlam’ın memuriyetten men edilmesine karar vermişti. Konuyu yargıya taşıyan ve İzmir 5. İdare Mahkemesi’nde yürütmeyi durdurma davası açan Ramis Sağlam, mahkemenin kararı bozmasıyla birlikte yeniden işine döndü. Ancak, Sağlam’ın başı dertten kurtulmadı. İdari soruşturma sürecini bir kez daha başlatan Maliye Bakanlığı, aynı olayla ilgili yeni bir soruşturma başlattı. Soruşturmanın ardından sakıncalı memur olarak ilan edilen Ramis Sağlam’a “Grev yeri sınırları içinde herhangi bir yeri toplantı, tören ve benzeri amaçlarla izinsiz kullanmak veya kullandırmak,” iddiasıyla kademe ilerleme durdurma cezası verilmesi istendi. Bu gelişmenin üzerine açıklama yapan BES İzmir Şubesi, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Anayasa’yı ihlal ettiğini savundu.

BAŞKANLAR GİBİ OLACAK
Şube binası önünde yapılan açıklamaya KESK ve DİSK'e bağlı şubelerin yöneticileri ve üyeleri de destek verdi. Bir suç iddiasına iki kez ceza verilemeyeceğini belirten BES Şube Başkanı Mustafa Güven "Gelir İdaresi Başkanlığı bu soruşturma ile Anayasa’nın 138 Maddesi’nin son fıkrasını ihlal etmiştir. Adeta kraldan çok kralcı bir tutumla iş yeri temsilcimiz Ramis Sağlam barış istediği için, Ankara Garı katliamını protesto ettiği için, sendikal faaliyet yürüttüğü için GİB tarafından, cezalandırılmak istenmekte, bunun içinde hukuksal kılıf aranmaktadır. Bir yerlere yaranarak koltuklarını korumaya çalışan bunun için Anayasayı dahi ihlal etmekten kaçınmayan bürokrat takımının sonu halkın seçtiği belediye başkanlarından farklı olmayacaktır" dedi.

Hukuki işlemler başlatılacaktır
OHAL KHK'larının ve soruşturmaların sendikal faaliyetleri engellenemeyeceğini vurgulayan BES Şube Başkanı Mustafa Güven, toplumun genelinde olduğu gibi, kamuda da yandaş olanlar ve olmayanlar ayrımının ayyuka çıktığını ileri sürdü. İktidar partisini destekleyenlerin, sosyal medya hesaplarında methiyeler dizenlerin ödüllendirildiğini söyleyen Güven, iktidar partisini eleştirenlerin ise her türlü yöntem ve araçlar kullanılarak ötekileştirildiğini, cezalandırıldığını belirtti. Ramis Sağlam’a verilen bu cezaya karşı gerekli hukuki işlemleri yapacaklarını ancak bununla da yetinmeyeceklerini ifade eden Mustafa Güven; “Bu hukuksuz soruşturmaları başlatan kamu idarecileriyle ilgili de gerekli hukuki işlemler başlatacaktır. Yaşadığımız OHAL- KHK düzeninin kendilerine payanda olarak kullananlardan emekçiler örgütlü mücadelesiyle hesap soracaktır” dedi.