Temeli atıldıktan sonra bir kısmı yapılan ancak yarım kalan Çandarlı Limanı, TBMM'ye taşındı. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Haber / Umut KARAKOYUN

Başbakan Binali Yıldırım'ın 35 Projesi'nden biri olan Çandarlı Limanı'nda çalışmalar durdu. 2011'de temeli atılan, bir kısmı yapıldıktan sonra yarım kalan liman için yeni bir karar alındı. Kapasitesinin küçültülmesinin ardından aradan geçen zamana rağmen Çandarlı Limanı'nda, çalışmalar başlamadı. 9 Eylül Gazetesi'nin 'Ne olacak bu liman' başlığı ile bir kez daha gündeme getirdiği liman, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) taşındı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından yazılı olarak yanıtlanması için verilen soru önergesinde, ölü yatırıma dönüşen limanın akıbeti soruldu. Yazılı soru önergesinde; “İzmir’in lojistik merkezi olması açısından önemli bir rol üstlenmesi beklenen ve sanayiciler ile iş dünyasını heyecanlandıran, Hükümetin 35 projesi arasında yer alan ve 2011’de temeli atılan Kuzey Ege Çandarlı Limanı ile ilgili hiçbir ilerleme olmamış, atıl bir yatırıma dönüşmüştür” ifadelerine yer verildi. Haberimizdeki iddiaların da yer aldığı soru önergesinde, Ahmet Arslan'ın limana dair İzmir'de yaptığı açıklamalar hatırlatıldı.

BAKAN'A LİMAN SORULARI

Bakan Arslan'ın yanıtlanması istemiyle verilen önergede, şu ifadeler yer aldı: “Dokuz Eylül Gazetesi’nden Umut Karakoyun’un haberine göre; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan geçtiğimiz yıl İzmir’de yaptığı bir açıklamada Çandarlı Limanı’nı konteyner limanı olarak planladıklarını ancak dünyada konteyner ticareti olan pazarda daralmanın yaşandığını belirterek, Çandarlı gibi bir limanı daha ekonomik ve verimli kullanabilmek için konsept değişikliği üzerinde çalıştıklarını açıklamıştır. Fakat tüm bu çalışmalardan sonra yeniden ihalesi yapılarak çalışmaların başlaması beklenen Çandarlı’da, aradan geçen bir yıla rağmen herhangi bir ilerleme kaydedilememiştir.”
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, bu açıklamanın ardından Arslan'ın yanıtlamasını istediği soruları sıraladı. Önergede, Kuzey Ege Çandarlı Limanı Projesi'nin revizesinin yapılıp yapılmadığı soruldu. Çandarlı Limanı’nın ihalesinin ne zaman gerçekleştirileceği de önergede yer alan maddelerden bir diğeri. Bakan Arslan'dan yanıtı istenen bir diğer soru ise Kuzey Ege Çandarlı Limanı’na yapılan yatırımın toplam bedeli oldu. Limanın, hizmete gireceği öngörülen tarih için de bilgi istendi. İzmir iş dünyası ile sanayicinin biran önce tamamlanmasını istediği limanın akıbetine dair gelişmeler, Murat Bakan'ın yazılı soru önergesine verilecek yanıtın ardından netleşecek.