Tülin Çağlar'ın, hediye fincanla başlayan tutkusu, dünyanın her yerinden farklı dönemlere ait 412 parçalık koleksiyona dönüştü. Çağlar, açtığı sergilerle fincan aşkını meraklılarla buluşturuyor.

sinannTülin Çağlar'a bir doğum gününde eşinin ve çocuklarının hediye ettiği fincan onu koleksiyoner yaptı. Çağlar'ın 412 fincana ulaşan koleksiyonunda Türk ve Osmanlı fincanlarının yanı sıra Almanya, Avusturya, Çekya, Slovakya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İngiltere, İtalyan, Japon, Macaristan, Kanada ve Çin gibi dünyanın farklı yerlerinden farklı yüzyıllara ait fincanlar bulunuyor.
“Fincanlar öylesine yaşanmış, öylesine bakmaya doyamayacağınız güzellikte, zarif ve anlam yüklüydüler ki, devamı kendiliğinden geldi” diyen Çağlar, bu ilginin nasıl koleksiyona dönüştüğünü ise şu sözlerle anlatıyor;

HER FİNCAN BİR HAYAT


“Gittiğimiz tüm seyahatlerde önce fincan arar olduk. Zamanla sayıları artıp vitrinlere sığmayacak hale geldiklerinde, bu güzellikleri dostlarımızla da paylaşmaya karar verdik. Her fincan bir hayat diye bakarak, böylesine güzel bir hobi edinmeme sebep olan, sergi açmam için beni yüreklendiren ve her zaman ve her koşulda yanımda olan hayatımın anlamları eşim Hasan, çocuklarım Cansu ve Murat bana bu yolculukta hep destek oldular.”

KÜLTÜRLERİN İZLERİ


Koleksiyonda en fazla Rosenthal, Meissen, Dresden, KPM Berlin ve Bavaria bölgelerinden olmak üzere Alman yapımı fincan bulunduğunu anlatan Çağlar, “Her ülkenin ve her dönemin kendine özgü, ilginç ve özel fincanları var. Her ülkenin özel tasarım fincanları oluyor ama birbirlerinden etkilenerek oluşan üretimler de var. Bir İngiliz fincanında Fransız esintileri görebiliyoruz. Artık bir fincana bakarak hangi ülkeye ve hangi döneme ait olduğunu anlayabiliyorum” diyor. Mimar olarak 35 yıl boyunca termik santral, doğalgaz santrali, konut gibi pek çok büyük projede yönetici olarak çalışıp emekli olduktan sonra sivil toplum kuruluşlarında aktif görev alan Çağlar, ilk sergisini de Koruncuk Vakfı yararına düzenledi. Bundan sonra da Ankara, İstanbul ve Londra'da sergi açma planları yapıyor.