Haber / Gökçe ADAR

İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde yer alan ve Urla Devlet Hastanesi’ne bağlı Güzelbahçe Semt Polikliniği, pandemi kurallarının gerektirdiği havalandırma sistemine sahip olmadığı gerekçesiyle, Mart 2020 tarihinde başhekimlik tarafından kapatıldı. Kapatılmasının ardından ilçedeki sağlık hizmetinden yararlanamayan vatandaşlar, duruma tepki göstererek, polikliniğin yeniden açılması talebinde bulundu. 24 Mayıs 2021 tarihinde Güzelbahçe Semt Polikliniği, sadece Kovid-19 aşılama hizmeti vermek amacıyla tekrar açıldı. Aşı dışında hizmet alamadıkları için duruma tepki gösteren vatandaşlar, hastalandıklarında ilçe dışına çıkmak zorunda kaldıklarını ifade ederek, bölgenin hem bir hastaneye hem de tüm sağlık hizmetlerinin verilebileceği bir polikliniğe ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Güzelbahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği (GÜLDER) Başkanı Tuğrul Şahbaz, Güzelbahçelilerin başka hastanelere gitmek zorunda kaldığını ve herkesin özel arabasının olmadığını belirterek, polikliniğin acilen yeniden açılması gerektiğini ve eksik olan fizik tedavi ünitesi gibi birimlerin daha da güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

HAVALANDIRMA YENİLENDİ

Şahbaz, Güzelbahçe Belediyesi tarafından, havalandırma sisteminin yenilenmesine rağmen, polikliniğin açılmadığını dile getirerek, “Havalandırma sistemi Güzelbahçe Belediyesi tarafından yenilendi. Polikliniğimizin tam kapasite sağlık hizmeti vermeye başlaması için daha fazla neyi bekliyoruz? Vatandaşlar ve 12 farklı dernekle birlikte ortak dilekçe hazırladık. Urla Devlet Hastanesi Başhekimi ile de görüştük. Açılacağını söyledi. Ancak hala bekliyoruz. Eğer açılmazsa, bizde ki fergat figan biraz artar, sesimiz daha da yükselmeye başlar. Güzelbahçe nüfusunun hepsi tabiri caiz ise tuzu kuru değil, herkesin arabası yok. Urla'ya, Narlıdere'ye gidemiyor. Acil bir durum olsa, bir vatandaş kalp krizi geçirse aniden müdahale gerekse o zaman ne olacak? Güzelbahçe'de bir hastane de yok. Bu sorunu da çok kez dile getirdik. Buraya 100 yataklı bir hastane istiyoruz demiyoruz. Buranın özelliklerine göre bir hastane yapılabilir. Fizik tedavisi daha ön planda olabilir, palyatif bakım gerektiren durumlar için bölümleri bulunabilir.  Güzelbahçe’de özellikle palyatif bakıma ihtiyaç vatandaşlarımız mevcuttu. Ancak tedavi olamadılar” diye konuştu.

'ÖNEMSENMİYORUZ'

Güzelbahçeli vatandaşların önemsenmediğini ifade eden Şahbaz, şöyle devam etti: “Güzelbahçe'nin nüfusu hızla artıyor. Özellikle pandemi döneminde, Güzelbahçe gibi müstakil evlerin çoğunlukla olduğu yerler daha da değerlendi. Bu kadar değerli ve nüfusunun hızla artığı bir ilçede neden böyle sorunlar yaşanıyor? Sağlık hizmeti, vatandaşın alması gereken en temel hizmet değil midir? Kimse bizi önemsemiyor. Biz, akşam belli bir saatten sonra Güzelbahçe'de açık eczane bulamıyoruz, ilaç almak için bile ilçe dışına çıkıp, Urla'ya, Narlıdere'ye gitmemiz gerekiyor. Sorunlarımızın son bulmasını istiyoruz. Güzelbahçe halkı, önemsenmek istiyor.”

HASTALAR ZORLUK ÇEKİYOR

Covid 19 aşılaması yapılmak üzere açılmış olması gene de güzel bir gelişme. Aşılama için açılıma evet ama yetmez. Polikliniklerin yeniden hizmet vermeye başlaması için umuyoruz ki gene uzun sürelerce beklemeyiz. Havalandırma sisteminin Güzelbahçeliler ve sağlık çalışanları için tehlike yaratmayacak şekilde düzeltilmesi için teknik keşif yapılıp, sorunun çözümü yolunda merkezi ve yerel iktidarın elele vermesini bekliyoruz

2019 verilerine göre Güzelbahçe’nin nüfusu 33 bin 725’e ulaştı. Nüfusunun 33 bine ulaşmasına rağmen halen bir polikliniğinin ve tam teşekkülü bir devlet hastanesinin olmaması ise vatandaşların tepkisine yol açtı. Güzelbahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği (GÜLDER) Başkanı Tuğrul Şahbaz,

Bu sadece bizim özel bir talebimiz değil aslında. Sorsanız çoğu kişi halk olarak böyle haklı bir talepte bulunuyor. Neden haklı olarak? Bunu duyan bütün yetkili kurumlar diyor ki ‘etrafta bir sürü hastane var (Urla, Seferihisar, Dokuz Eylül), dolayısıyla sizin bir hastaneye ihtiyacınız yok’. İkinci olarak da ‘sizin nüfusunuz bunun için yeterli değil, bir hastanenin inşa edilebilmesi için az bir nüfusunuz var’ diyorlar. Sonuç itibari ile ‘burası bir hastaneye ihtiyaç duyacak kadar hem büyük bir nüfusa sahip değil, hem de coğrafi olarak da gereksiz’ deniliyor. Böyle bir karşı çıkış var. Aslında baktığınız zaman Güzelbahçe’nin nüfusu çok hızlı artıyor. Ve gelen nüfusun en önemli özelliği de emekli ve yaşlı olması. ‘35 bin nüfusa bu hastane gereksiz’ savının arkasında ‘peki, bu nüfusun ne kadarı yaşlı ve kronik hastalıklara sahip’ düşüncesi yatmıyor. Bunu sormak lazım. Çünkü burada ciddi anlamda yaşlı ve kronik hastalığı olan insan var” dedi.