HABER/ Gökçe ADAR

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şube Başkanı Gürkan Erdoğan, dayanıksız binaların imar affından dolayı çoğaldığını söyleyerek şöyle konuştu: “Geçtiğimiz günlerde İstanbul Kartal’daki binanın kaçak çıkılan üç katının yükünü kaldırmadığını biliyoruz. 2012 yılında Ulusal Eylem Strateji Deprem Planı'na göre, 2017 yılına kadar 5 yıl içerisinde başta kamu binaları olmak üzere, bütün binaların kimlik kartları çıkarılmış olması gerekir. Yani bizim binanın deprem karşısında çok riskli mi az riskli mi veya hiç deprem riski yok mu bunu bilmemiz gerekir. Fakat bu çalışma hiç yapılmadı. Çıkarılan imar affından sonra ise, kaçak binaların sayısı arttı; denetim azaldı.”

Risk var

Erdoğan, Çiğli ve Bornova’da ansızın bina çökmelerinin meydana gelebileceğini iddia ederek, “Çiğli Balatçık ve Bornova Atatürk Mahallesi’nde imar affından sonra 3 katlı binalar 6 katlı hale getirildi. Eski İzmir, Balatçık, Atatürk Mahallesi'nde yakın zamanda bir binanın kendiliğinden yıkıldığını öğreneceğiz. İzmir’de vatandaş, kaçak bina yapacağı yoksa bile nasıl olsa imar affı var deyip yaptı. Bununla ilgili, İzmir'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda yetkili olan birine bir soru yöneltildi ve binaların denetimlerinin yapılıp yapılmayacağı soruldu. Yetkili ise, ‘Vatandaş helale haram katmayacak, biz biliyoruz, kontrol etmemize gerek yok’ dedi. Hem bina denetimlerin olması hem de beton firmalarına, ruhsatı olmayan binalara beton dökme izninin verilmemesi gerekir” dedi. Erdoğan, odanın ilçe belediyeleri ve büyükşehir belediyeleri ile birlikte yürüteceği bir çalışmayla tehlike arz eden binaları tespit edebileceğini belirtti.

Korku yaşandı

Öte yandan Karşıyaka ve Bornova'da üst üste yaşanan olaylar vatandaşları korkuttu. Karşıyaka'da 13 apartman, dolgu zemine inşa edildiği için zamanla eğilerek birbirinin üzerine yattı. Eğik binaların ortaya çıkardığı tehlikeye yıllardır çözüm bulunamaması nedeniyle apartman sakinleri, endişeli olduklarını belirtti. Ayrıca Bornova ilçesine bağlı Eğridere Mahallesi'nde 11 Şubat'ta başlayan toprak kayması nedeniyle hasar oluşan 12 ev boşaltıldı. Kaymakam Fatih Genel, “Evlerini boşaltan vatandaşlarımızın kirasını karşılayacağız” dedi.