Kurban Bayramı öncesinde Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu / HayKonfed tarafından tüm yetkililere ve vatandaşlara önemli bir çağrı yapıldı. Çağrıda özellikle belediye barınaklarında kalacak sahipsiz hayvanların aç ve susuz bırakılmaması ve mutlaka bayram boyunca bir görevlinin bulunması gerektiği bildirildi. HayKonfed’den yapılan yazılı açıklamada başta Valilikler olmak üzere yerel yönetimlere şu çağrı yapıldı:

Açlığa ve susuzluğa mahkûm etmeyin

“Her bayram olduğu gibi bu bayram da Türkiye'nin her yerinde belediye barınaklarında Veteriner ve Görevliler bayram yapmak için izinli olacak... Göstermelik kalan 1 nöbetçi, hayvanlar kaka çiş yapmasınlar diye yemek ve su bile vermeyecek.

Her bayram, 5-9 günlük tatillerde bile barınakların çoğunda görevli bırakılmadığı için on binlerce hayvan açlık ve susuzluktan ölüyor. Yani, insanların bayramı hayvanların felaketi oluyor!

Bu felaketin önlenmesi için; Valiliklerden, Belediyeler ve Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ile bayramda sahipsiz hayvanlara yönelik tedbirleri görüşmek üzere toplantı yapılmasını talep ediyoruz.

Valilerimizden bayramda bakımevlerini ziyaret etmelerini istiyoruz.

Belediye başkanlarından bayramda mutlaka vatandaşlar ve basın eşliğinde barınak ziyareti yapmalarını talep ediyoruz.

Belediye barınağının bayram boyunca her gün ziyarete açık olmasını, çalışacak görevlilerin önceden belirlenmesini, yaralı acil hayvanlar için belediyenin hangi birimine müracaat edileceğinin kamuya duyurulmasını önemle talep ediyoruz.

Tarım ve Orman DKMP İl Müdürlüklerinden, bayram boyunca bakım evlerinde denetim yapmalarını talep ediyoruz.

Başta belediyeler olmak üzere kurumlarca alınacak tüm tedbirlerin bir görev anlayışında değil, insani ve vicdani bir yaklaşımla sağlanmasını arzu ediyoruz. Tüm belediye başkanlarına sesleniyoruz; Bu bayramda kapatıldıkları hapis hücrelerde aç susuz ölmelerine izin vermeyin!”

Vatandaşlara çağrı

HayKonfed ayrıca vatandaşları da bayram için başlattıkları kampanyaya destek vermeye davet etti. Yapılan açıklamada; “Tüm yurtta kitlesel bir hareket başlatabilmek adına ‘Bayramda Barınaklardayız… Açlığa Ölüme Karşı’ etkinliğini başlattık. Bu etkinlikle tüm vatandaşlarımıza bulundukları yerlerdeki barınakları ziyaret etmeleri için çağrıda bulunuyoruz.”