Haber / Didar DEMİRCİ

1 Mayıs Emek ve Demokrasi Günü’nde basın emekçileri üyesi oldukları TGS İzmir Şubesi ve İGC pankartlarıyla Gündoğdu’ya yürüdü. İGC’nin “Basın özgür olmadıkça emek özgür olamaz” yazılı pankartı ve TGS İzmir Şubesinin “Zamlar, Sansür, Kovulma Karşı Çıkanlar Yan Yana” pankartı arkasında slogan atan basın emekçileri; cezaevindeki gazetecileri hatırlatarak, gazeteciler üzerindeki baskıların son bulması için çağrıda bulundular.

Basın kortejine TGS üyesi 9 Eylül Gazetesi ve İz Gazete emekçilerinin yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, İGC Başkanı Dilek Gappi, TGS İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Hüner, TGS Genel Merkez Örgütlenme Sekreteri Mustafa Kuleli ve İGC Yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Eşit, adil ve özgür bir Türkiye istiyoruz

Basın emekçilerinin sesi olan İGC Başkanı Gappi, Gündoğdu meydanında günün anlam ve önemine özel basın açıklaması yaptı. Başkan Gappi, “Ekonomide ve siyasette, bizleri adeta nefessiz bırakan bir iklime doğru sürükleniyoruz. Yüksek enflasyon, pahalılık, arkası kesilmeyen zamlar ve günden güne artan baskıların kuşatması altında yeni bir yıla daha girdik.Bu süreçte düşünce ve ifade özgürlüğü de hiç olmadığı kadar büyük yaralar aldı” sözlerini kaydetti. Gappi, basının ağır bedeller ödediğinin altını çizerek, “Eleştirel ve bağımsız yayın yapan basın kuruluşları, ağır para cezaları ve artan maliyetler karşısında neredeyse yok olmaya mahkum edilirken, kamu adına gerçeğin peşinde koşan meslektaşlarımız cezaevlerine gönderildi.İşte bu nedenle, birlikte hareket etme, örgütlü olma ve dayanışma bizler için her zamankinden daha değerli…Emeğin sömürülmediği, düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırıldığı, mesleğini yaptığı için hiçbir gazetecinin hapsedilmediği, hukuk kurallarının herkes için eşit uygulandığı, barış içinde, aydınlık bir Türkiye istiyoruz. İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak, bu uğurda mücadelemizi sürdürürken, halk için gazetecilik yapan ve baskılara boyun eğmeyen tüm meslektaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Güzel günleri birlikte yaratma ümidiyle, tüm emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun” sözlerini kaydetti.

İşçinin sesine kulak verin

TGS İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Hüner de basın özgürlüğünün önemine dikkat çekerek, “Özgür basın, özgür haber demektir. Basın özgürlüğü halkın özgürlüğü demektir. Bir ülkede basın özgür olursa o ülke her alanda gelişir...” şeklinde konuştu.

Ayrıca yetkililere çağrıda bulunan Başkan Hüner, “Bu 1 Mayıs’ta işçinin emekçinin sesine kulak verin ve bu doğrultuda adım atmaya özen gösterin” ifadelerini kullandı.