İzmir Büyükşehir'in ilk hazırlıklarını 1997'de yaptığı Değirmendere Barajı hala ÇED beklerken, barajın yapılacağı bölgede yılda 2 milyon ton üretim yapacak maden ocağına ruhsatverildi.


Çevreciler Emiralem’de açılmasına karar verilen iki ocak için yasal mücadeleyi sürdürürken, Karagöl’ün kuzeyinde 1000 dekarlık alanda yeni bir ocak açılacağını öğrendiler. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’nün hazırlıklarına 1997 yılında başladığı, Menemen ile Karşıyaka arasındaki yerleşim birimlerinin içme suyu ihtiyacını karşılamak üzere planlanan Değirmendere Barajı için yıllardır ÇED raporu beklenirken, barajın yapılacağı bölgeye bir maden ocağı açılacağı ortaya çıktı. Emiralem’de çevre sorunlarıyla daha etkin mücadele edebilmek için Emiralem Güzelleştirme Derneği’nin kurulması hazırlıklarını da sürdüren emekli albay Mehmet Çoban, daha önce bölgede açılmasına karar verilen iki taş ocağı için mücadelelerini sürdürürken şimdi de yeni bir maden ocağı açılacağı haberini aldıklarını belirtti.

BİR OCAK DAHA

Çoban şöyle konuştu: “Emiralem bölgesinde büyük çevre sorunlarına yol açacağına inandığımız Bağcılar ve Değirmendere’de açılmasına karar verilen toplam 1.360 dekarlık iki taş ocağı için yasal girişimlerimizi başlattık. Yürütmenin durdurulması için Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurduk. Menemen Belediyesi ile Göreve, Göktepe, Değirmendere ve Kırmahalle muhtarlarımız da müdahil oldu. Bu ocakların hızlı tren hattına malzeme çıkarılması için 5 yıl süreyle işletileceğini öğrendik. Ancak biz açılacak iki ocak için mücadele ederken Karagöl’ün kuzeyinde Taşbaşı mevkiinde başka bir maden ocağı için Mayıs ayında 1000 dekarlık alanda maden işleme ruhsatı verildiğini öğrendik. Firmanın adı RG Hazır Beton LTD Şirketi. Devletten 39 yıllık üretim izni almışlar. Ocaktan taş ve kalker çıkarılacak, ayrıca kırma eleme tesisi de kurulacak. Elimizdeki belgelere göre 30 tonluk 250 kamyon buradan sürekli malzeme taşıyacak ama nereye taşıyacak bilmiyoruz. Henüz ocak açılmadı ancak ocağa ulaşım için yollar genişletiliyor, çam ağaçları kesiliyor.”

FELAKET RAPORU

İşletmede malzeme çıkarılması için 430 ton amonyum nitrat ve 7 ton dinamit kullanılacağını belirten Mehmet Çoban, şunları ekledi:
“Firma ile sözleşme yapılmış. Sözleşmede firma, malzeme çıkarılması sırasında olası can ve mal kayıplarının sorumluluğunu üstlenmiş. Patlatmalar hariç çevreye saatte 284 kilogram toz yayılacağı raporda belirtilmiş. Burası birçok bitki türü için çok özel bir bölge ve raporu verenler maden işletmesinin kurulacağı bölgede korunma altına alınan flora ve fauna bulunduğu kabul ediyor. Aynı yerde bundan 10 yıl önce de bir maden ocağı açma girişimi olmuş ancak mahkeme kararıyla durdurulmuştu. Arkadaşlarımızla gittik bölgeyi inceledik. Çobanisa’da kullanabilecekleri bir ocak var, Manisa’da Yoğurtçular Kalesi olarak bilinen bölgede çok daha büyük bir açık ocak var. Neden onları kullanmıyorlar da Emiralem çevresini mahvetmeye çalışıyorlar anlamak mümkün değil. Ocağın kurulacağı bölge kızılçam ormanları ile kaplı. Ayrıca burası Karagöl ve Yamanlar çevresinin su toplama havzası, bu bile pek umurlarında değil.”

Menemen’e içme suyu

Mehmet Çoban, maden ocağı açılacak bölgenin, yıllardan beri ÇED izni verilmeyen Değirmendere Barajı’nın kurulacağı vadiye çok yakın olduğunu belirtti. Değirmendere Barajı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin stratejik planı içinde yer alıyor. 4 milyon 523 bin metreküp su depolaması planlanan barajdan Menemen ile Karşıyaka arasındaki yerleşim yerlerine yılda ortalama 5.35 milyon metreküp su verilecek. Baraj gölünde maksimum su yükseltisi 217 metre olacak. Baraj gölü 0.254 kilometrekarelik alanı kaplayacak. Ayrıca Yahşelli yakınlarında barajdan gelecek suyun arıtılması için günde 30 bin metreküp kapasiteli bir de arıtma tesisi kurulacak.