Haber/ Didar DEMİRCİ
Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) emekçilerinin geçim derdine dikkat çeken Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Haber-Sen İzmir 6 Nolu Şube İzmir Posta İşletim Merkezi (PİM) önünde “Posta emekçileri geçinemiyor diyerek basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamayı Haber-Sen İzmir 6 Nolu Şube Örgütlenme Sekreteri Evren Şensoy okudu. Kamu emekçisinin alım gücünün düştüğüne dikkat çekerek memur maaşlarına yapılan zam oranını eleştiren Şensoy, “Ülkedeki genel tablodan PTT’deki ücret dağılımına baktığımızda, “eşit işe eşit ücret” talebimizin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Kurumda 399’lu, İdari Hizmet Sözleşmeli (İHS) ve taşeron emekçilerin hepsi aynı işi yapmakta ama farklı ücret almaktadırlar. Üç ayrı başlıkta toplanan emekçilerin hiçbiri insanca geçinebilecek bir ücret alamamaktadır” dedi.

KADÜK ZAMLA GEÇİNEMEYİZ

İğneden ipliğe gelen zamlardan, açlık ve yoksulluk sınırına dikkat çeken Şensoy, “Bu koşullarda altı milyon kamu emekçisinin ve emeklisinin sahte verilerden türetilen enflasyon farkı ile çoktan kadük hale gelmiş toplu sözleşme artışları ile yetinmesi beklenemez. Milyonlarca çalışan gibi PTT emekçileri de TÜİK vasıtası ile açıklanan sanal rakamların enflasyon diye yutturulmasından bıkmıştır. Buna rağmen kara kışın ortasında bu hayat pahalılığı ve zam kasırgası içinde, PTT emekçilerinden ve emeklilerden daha fazla fedakarlık beklemek tek kelime ile aymazlıktır” diye konuştu.

İKİ ADIMLI PLAN HAYATA GEÇİRİLMELİ

PTT emekçilerinin ve emeklilerinin yıllardır artan kayıplarını gidermek için iki adımlı bir planın hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Şensoy, konuşmalarına şu şekilde devam etti:

“İlk adımda PTT emekçilerinin ve emeklilerin maaşları Ocak ayından itibaren en az asgari ücrete yapılan artış oranında, yani %50,4 oranında artırılmalıdır. İkinci adımda mevcut “toplu sözleşme sistemi” derhal değiştirilmeli, grev hakkı ile tamamlanan evrensel gerçek toplu sözleşme sistemine geçilmelidir. Bunun devamı olarak en geç üç ay sonra toplu sözleşme masası kurulmalıdır. Tüm tarafların ve bağımsız iktisatçıların katılımı ile dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı tespit edilmelidir. En düşük maaşı alan, eşi çalışmayan, iki çocuklu kamu emekçisinin geliri maaş zammı, kira yardımı, ulaştırma yardımı, yemek yardımı gibi kalemlerde yapılan artışla tarafların birlikte belirlediği dört kişilik ailenin yoksulluk sınırı rakamının üzerine çıkarılmalıdır. PTT emekçilerinin maaşları en düşük maaşı yoksulluk sınırı üzerine taşımak üzere yapılan artış oranında artırılmalıdır.”