Haber/ Didar DEMİRCİ

Koronavirüs pandemisi hayatı durma noktasına getirdi. Bu durum ekonomik açıdan birçok meslek grubunu olumsuz etkiledi. Esnaf, çiftçi, işçi geçinemediğini, giderlerini karşılayamadığını dile getirirken bu kez de avukatlar isyan etti. Pandemi sürecinde ilk olarak adliyedeki duruşmalar -zorunlu olmayanlar hariç- 15 Haziran’a kadar ertelenmişti. Tepkilerini hazırladıkları videoyla dile getirdiklerini söyleyen Kayseri Barosu Başkan adayı Av. Durdu Mehmet Yalçın, “Önceliğimiz hak savunuculuğu iken maalesef geçim derdi ile boğuşur hale geldik. Kimse de bu insanların sorunu nedir diye masaya yatırmadı. Çok sayıda hukuk fakültesi var. Her yıl binlerce mezun veriyor. Bunun yanı sıra meslekteki sorunlar da katlanarak büyüyor. Ancak bu sorunlara çözüm üretilemiyor. Biz, bu sorunlarımızı dile getirecek, TBB ve barolar istiyoruz” dedi.

'Göz ardı edildik'

Var olan sorunların pandemi sürecinde daha da belirginleştiğinin altını çizen Yalçın, “Diğer sektörlere yönelik çözüm üreten hükümet bize yönelik hiç çözüm üretmedi. Avukatların böyle bir sorunu olabileceğini kimse düşünmedi. Bu insanlar hak savunucusu. Üniversiteden yeni mezun olmuş, borç harç bir ofis açmış, pandemi sürecinde iş yapamayanlar var. Birçok arkadaşımız kirasını, aidatını ödeyemiyor” şeklinde konuştu. Yalçın, taleplerini şu şekilde sıraladı: “Başta CMK ve Adli Yardım ödemeleri KDV oranı yüzde 1’e çekilsin. 5 bin lira ve üzeri vergi borcu olan meslektaşlarımızın CMK ödemelerinin vergi borcuna aktarılması uygulamasından vazgeçilsin. Adli yardım ödemelerinde yapılan yüzde 10 bağış kesintisinden hiç değilse pandemi sürecinde vazgeçilsin. 16 Mart 2020 tarihinden bugüne kadar ki adli yardım ödemelerinden yapılmış yüzde 10 bağış kesintisi iade edilsin. Aidat borcu olan meslektaşlarımızın sağlık yardımlarından faydalanmama uygulamasından vazgeçilsin. Öte yandan kira yardımı kapsamına avukatların da dahil edilmesini istiyoruz.”

'Zor günler geçirdik'

Avukatların geçim sıkıntısında olduğu konusundaki açıklamalara İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Özgür Yılmazer, “Oradaki açıklamanın hepsi doğru. Bu ve buna benzer konularda İzmir Barosu olarak pandemi süreci başladığından bu yana birçok girişimde bulunduk. Ancak maalesef Adalet Bakanlığı ve hükümetten bu taleplerimize olumlu karşılık alamadık. Bu süreçte avukat meslektaşlarımız gerçekten çok zorlandılar. Bürosunu kapatmak zorunda kalan ve çalışamayan meslektaşlarımız oldu. Avukatlar ciddi ekonomik sorunlarla boğuşuyorlar. Özellikle pandemi sürecinin çok olumsuz etkileri oldu. Adliyelerin kapalı olduğu ve yargılama süreçlerinin durdurulduğu yaklaşık üç aylık dönemde neredeyse hiç maddi kazançları olamadı. Bu anlamda da avukatlar çok ciddi sorunlar yaşadılar” dedi.