İzmir Milli Kütüphane'de kitap koyacak yer kalmaması üzerine İzmirliler sosyal medyada “Milli Kütüphane Kabuğuna Sığmıyor” grubu kurdu. Hedef ise kente yeni bir kütüphane kazandırılması.

Dokuz Eylül Gazetesi'nin 1 milyon 200 bin kitapla kentin en büyük hazinesini içeren 106 yıllık geçmişe sahip İzmir Milli Kütüphane'de raflarda kitap koyacak yer kalmamasını, gelen kitapların ise çuvallarla muhafaza edilmesini gündeme taşıması üzerine kent sevdalıları harekete geçti. İzmirliler sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta “Milli Kütüphane Kabuğuna Sığmıyor” adlı bir grup kurdu. İlk 6 günde 7 bine yakın kişi bu grup üzerinden kente yeni çağdaş bir kütüphane kazandırılması için harekete geçti. Bu sayının her geçen gün daha da artması bekleniyor.

MODERNİZE EDİLMELİ


Grubu kuran Ege Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı ve aynı zamanda profesyonel bir rehber olan Serdar Çelenk, Dokuz Eylül Gazetesi'nde Milli Kütüphane'nin haberini okuduğunu belirterek, “Haber üzerine Facebook üzerinden kampanya başlattım. Kitap eksilen bir şey değil. Kütüphaneye her gün mevcutların üzerine yeni kitaplar geliyor. Kitapların bulunduğu raflar bakkal rafına dönmüş, hiçbir estetiği yok ve fiziksel ulaşımı da azalıyor. Çuvallar içinde olanlara hiç ulaşılamıyor. Mevcut bina ise 106 yıllık. Burası Cumhuriyet öncesinin yadigarı. O dönemlerde kültürel anlamda üst kurumlara ihtiyaç vardı. Bu ihtiyacı gidermek için de bu kütüphane kurulmuş. İnsanlar örgütlenip Elhamra Sineması'nın geliri ile Milli Kütüphane'yi yapmış, 1933'te de açılmış” dedi. Binanın çok güzel olduğunu ve çok değerli el yazması kitaplara ev sahipliği yaptığını kaydeden Çelenk, “Burası bir kitap müzesi olarak kalabilir ancak daha çağdaş kent turlarının düzenlenecebileceği modern bir kütüphaneye ihtiyaç var. Dünyada bunun birçok örneği var. Viyana'da, Münih'te Eyalet Kütüphanesi var” dedi.

[caption id="attachment_101411" align="alignnone" width="800"] Ege Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı ve aynı zamanda profesyonel bir rehber olan Serdar Çelenk[/caption]

Büyükşehir'e de görev düşüyor


Milli kütüphanelerin değerine dikkat çeken Çelenk şunları kaydetti: “İnternette bilgi kirliliği var. Kütüphanede bulduğunuz bir kitabın kaynağı ise güvenli. Kitaplar alınırken bir kurul süzgecinden geçiriliyor yani kanıtlanmış yayınlar. İzmir 8 bin 500 yıllık bir geçmişe sahip. Amerika Birleşik Devletleri ise 300 yıllık. Kurulacak çağdaş kütüphanenin içinde branş kitaplıkları olabilir. Örneğin mutfak kültürü ve gastronomi üzerine. Kentin zenginlerinin elinde çok değerli kitaplar, koleksiyonlar var. Onlar da buraya bağış yapabilir. İzmir Milli Kütüphane kendi yağıyla kavrulmaya çalışıyor. Kente çağdaş bir kütüphane kazandırılması konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne de büyük sorumluluk düşüyor.”