Avrupa Parlamentosu, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile yürüttüğü üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını öngören raporu düzenlenen oylama ile kabul etti.

Hollandalı parlamenter Kati Piri tarafından hazırlanan raporun 477 evet oyu aldığı belirtildi. Karara Türkiye'den çok sert tepki geldi. Bakan Ömer Çelik, "İşbirliğinden uzak bir sabotaj raporu. Bu nedenle AP raporunu, son iki senedir olduğu gibi geçersiz yok hükmünde kabul ediyoruz" dedi. Dışişleri'nden yapılan açıklamada "Asılsız iddialara ve iftiralara dayanan bu karar söz konusu kurumun itibarını ayaklar altına almaktadır. Bu karar tarafımızdan yok hükmünde sayılmaktadır" ifadeleri yer aldı.

Avrupa Parlamentosu'nda dün görüşülen Türkiye Raporu bugün oylandı. Avrupa Parlamentosu müzakerelerin askıya alınmasını öneren raporu kabul etti.

Oylamaya 638 parlamenter katıldı. Oylamaya katılanlardan 477 parlamenter Türkiye ile müzakerelerin dondurulması yönünde oy kullanırken, 64 parlamenter müzakerelerin devam etmesi yönünde tercih kullandı.

AP Türkiye raportörü Kati Piri tarafından hazırlanan raporda Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısı yapılıyor.

Raporda, "16 Nisan anayasa değişikliği paketinin mevcut haliyle yürürlüğe girmesi halinde" Türkiye ile üyelik müzakerelerinin "derhal ve resmen askıya alınması" için AB üyesi ülkeler ve Avrupa Komisyonuna çağrıda bulunuluyor.

Piri oylama öncesinde yaptığı konuşmada, "Oylama öncesinde dün gece Türkiye’de yaşananları anlatmak istiyorum. Dün gece Türkiye’de, aralarında Uluslararası Af Örgütü Direktörü de olmak üzere, sekiz insan hakları savunucusu tutuklandı. Aralarında bir İsveç bir de Alman vatandaşı olan tutukluların nerede olduklarıyla ilgili bilgi verilmezken, avukatlarıyla da görüşmeleri engelleniyor. Avrupa Parlamentosu’nun bu insanların derhal salıverilmesini talep etmesinin zamanının geldiğini düşünüyorum." dedi.

http://ajans.dha.com.tr/images/videos/2017_07/2017_07_06/1619581/ab_bakani_celik_ap_raporunun_hicbir_baglayiciligi_yok_aynen_iade_edilecek-3.mp4