Son bir haftadır Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin taşınması ile ilgili gelişmeleri takip ediyor musunuz?

Türkiye'nin ilk Güzel Sanatlar Fakültesi'ne 'sanatın başkenti'nde yer bulamıyoruz. Aslında bu hikaye yeni de değil. Fakülte kurulduğu 1975 yılından 1998 yılına kadar Alsancak Stadyumu yanındaki binalarda eğitim vermeye çalışmış, bu binalar yeterli olmamaya başlayınca Ege Üniversitesi kampüsü içinde yapılan ek binalarla eğitim hayatına devam etmiş, hayırsever bir vatandaşın Narlıdere'de şu anki GSF ve Konservatuvar'ın bulunduğu araziyi bağışlamasının ardından 1998 yılında buraya taşınmıştı.

1981 yılından bu yana 2 bin 500'ün üzerinde mezun veren GSF, Türkiye'nin kültür sanat yaşamına yön veren yönetmenler, sözünü esirgemeyen oyuncular, ressamlar, müzisyenler, 'içine tükürülecek türden heykeller' yapan heykeltıraşlar yetiştirdi. Belki de tam da bu nedenle 40 yıldır yersiz yurtsuz, göçebe gibi eğitim vermeye çalışıyor. Ve GSF için yeniden yol göründü. Ama nereye gideceği, ne kadar kalacağı, yeniden kendi binasına dönüp dönemeyeceği bilinmezliğini koruyor. Ortada bunca soru işareti varken son bir haftadır bir de Kültürpark krizi çıktı.

Peki son bir haftada neler oldu? Geçtiğimiz cuma gününden bu yana yaşananlar ünlü Türk siyasetçisi AKP'li Ali İhsan Yavuz'un özlü sözüyle özetlenebilir; “Hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu.”

***

Kısaca özetleyeyim:

Geçtiğimiz cuma günü bir toplantı yapan DEÜ Genel Sekreteri Dr. Saip Tiryakioğlu, akademisyenlere, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin GSF'nin geçici olarak taşınması için Kültürpark'ı önerdiğini, bu öneriyi kabul edip etmediklerini sordu. Akademisyenler, GSF için hiç uygun olmayan Tınaztepe'deki binalardansa geçici olarak Kültürpark'taki A-B-C hollerinde eğitime devam etmeyi kabul ettiler. Bu bilgiyi hem o toplantıda bulunan bazı hocalardan teyit ettim hem de toplantının video kaydını izledim (Gerçi o video kaydı yaşanan tartışmanın ardından Youtube'dan kaldırıldı).

Bunun üzerine geçtiğimiz haftanın en çok konuşulan haberini kamuoyuna duyurduk. Cuma öğle saatlerinde www.dokuzeylul.com'da yayınlanan haber hızla yayıldı ve kimi kesimler mutlu olurken kimi kesimler tepki gösterdi.

***

GSF'nin Kültürpark'a taşınacağı yönündeki haberimizin üzerinden 48 saat geçtikten sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, twitter hesabından yaptığı açıklama ile haberi yalanladı. Soyer, DEÜ ile Kültürpark konusunda görüşmediklerini ve böyle bir onay vermediğini söyledi. Bu yalanlama GSF kanadında şok etkisi yarattı. Akademisyenler ve öğrenciler kimin doğru söylediğini anlamaya çalışırken DEÜ Genel Sekreteri Dr. Saip Tiryakioğlu yazılı bir açıklama yaparak teklifin Tunç Soyer'in bilgisi ve onayı dahilinde İBB Genel Sekreteri tarafından geldiğini söyledi.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, biz bu Kültürpark meselesi nereden çıktı, kim attı ortaya diye düşünürken ilginç bir gelişme daha yaşandı. Bir süre önce yayın hayatına başlayan bir haber sitesinde İzmir'in tecrübeli gazetecilerinden birinin Tunç Soyer ile kısa bir süre önce yaptığı röportaj yayınlandı. Röportajda, 100 günde yapılan hizmetlerin sorulması üzerine Soyer, Halk Taşıt uygulaması, baykuş seferlerini vs. anlatırken Kültürpark'ı Güzel Sanat Fakültesi'ne verdik diye bir açıklamada bulunuyor.

Ancak o röportajı bulup okumak için hiç zahmet etmeyin, okusanız bile o cümleyi bulmanız mümkün değil. Zira röportaj yayınlandıktan kısa bir süre sonra Güzel Sanatlar Fakültesi ile ilgili kısım çıkarıldı.

Tüm bunların üzerinden bugün itibariyle 1 hafta geçti. Ve hala Kültürpark krizinin nasıl çıktığını, bu işin sorumlusunun kim ya da kimler olduğunu ve en önemlisi GSF'nin nereye taşınacağını bilmiyoruz.