Haber/ Engin YAVUZ

480 tekne kapasitesi Teos Marina, 3 bin yıllık antik kentin kalıntıları ve çevredeki plajlarla değeri artan Kaleiçi, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri oldu

Türkiye'nin ilk sakin şehri (Citta Slow) Seferihisar'ın sahil mahallesi Sığacık'tayız bugün. Eski evleri Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildikten sonra kısa sürede İzmir'in önemli turizm merkezlerinden biri haline gelen Kaleiçi'ni gezeceğiz birlikte.

Seferihisar'a hiç gitmeyenler için bilgi verelim. İlçe İzmir'e 45 kilometre uzaklıkta. Hem belediye otobüsleriyle hem de minibüslerle kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir yer. İlçeden 6 kilometre uzaklıktaki Sığacık da öyle. Kendi aracınız yoksa bile kolaylıkla ulaşmanız mümkün.

Hafta içi bir gündü. Sığacık kalabalık değildi ve Petek ile birlikte sakin bir günün tadını çıkardık. Yağmakla yağmamak arasında kararsız gökyüzünü de ara sıra kontrol ederek Teos Marina'nın bulunduğu, restoran ve kafeteryaların sıralandığı cadde boyunca yürüdük biraz. Sonra tarihi kalenin öte yanına kalenin limana bakan yanına göre daha ucuz olan sahil kısmına geçtik. Sık sık uğrayıp kahve çay içtiğimiz kafeye oturduk yine. Denizin yanıbaşına... Mis gibi çayımızı yudumlarken kıyıya bağlı teknelerin arasına düşen yağmur damlalarının büyüyen halkalarını seyrettik. Sonra ben notlar aldım, Petek fotoğrafları çekti...

Ulaşmak çok kolay

Dilerseniz Sığacık'ı tanıtalım size.

Seferihisar'dan minibüsle ulaşabilirsiniz Sığacık'a. Gidişte yolun en sağı bisiklet yolu olarak düzenlendi. Sağınızda solunuzda yemyeşil, mis kokulu mandalin, portakal ağaçları. Bir yağmur sonrasının tatlı serinliği de olabilir. Ve doyasıya sakinlik. Kapıları kilitlenmiş, bir sonraki yaza kadar veda edilmiş sahil konutları. Sessizlik karşılar sizi.

Yazın günübirlikçilerle nüfusu bazen 10 bini geçen 3 bin 300 nüfuslu Sığacık, doğa, tarih ve denizi birarada görebileceğiniz batı Anadolu beldelerinden biri.

Sığacık'ın 3 kilometre ötesinde ise antik Teos kentinin kalıntıları bulunuyor. 12 İyon kentinden birisi olan Teos, ilk kez M.Ö. 1080’lerde Akalı Komutan Athamas tarafından kurulmuş. Güneyinde ve kuzeyindeki limanların ortasında bulunan Teos’a gelindiğinde görünen ilk yapı, Teos’un koruyucu tanrısı Dionysos adına Anadolu’nun en büyük ve Helenistik dönemin ünlü mimarı Hermogenes tarafından yapılan Dionysos Tapınağı. Tapınağın güneyinde bugün hâlâ büyük bölümü ayakta kalmış olan bir su deposu var. Bunların dışında, antik liman, arkaik ttapınak (Hekatompedon), arkaik dönem Akropolünün eteğindeki antik tiyatro ve tiyatronun güneydoğusunda yer alan agora, agora tapınağı, bouleuterion, sarnıç ve antik yollar önemli kamu yapılarından birkaçını oluşturuyor.

Teos Marina da Sığacık'a değer katan önemli turizm yatırımlarından biri.2010 yılından bu yana hizmet veren marina 480 tekne kapasiteli. 2016 yılında International Marine Certification Institute tarafından 5 Mavi Yıldızlı marina olarak seçilen Teos Marina bu özelliği ile dünyadaki 14 marina arasında, Türkiye'de ise iki marinadan biri.

Harabe taşlarından

Az sonra anlatacağımız Kaleiçi bölgesini kuşatan Sığacık Kalesi ise, günümüzde de kullanılan Sığacık Limanı’nın yanıbaşında. Sığacık Kalesi’nin Selçuklular döneminde yapıldığı tahmin ediliyor. Aydınoğulları ve Osmanlılar döneminde onarılan kalenin en önemli onarımı 16'ıncı yüzyılda Osmanlılar döneminde Rodos Seferi'ne hazırlanan Kanuni Sultan Süleyman’ın emri üzerine donanma komutanı Parlak Mustafa Paşa tarafından Teos harabelerinin taşları kullanılarak yaptırılmış.

Sığacık Kaleiçi yaklaşık 500 yıllık geçmişi olan bir yerleşim yeri. 2016 yılında Büyükşehir Belediyesi ve Seferihisar Belediyesi tarafından yürütülen proje ile Sit alanı içinde bulunan Kaleiçi'ndeki sokaklar ve yaklaşık 220 evin dış cepheleri yenilendi. Daha sonra Kaleiçi sakinlerine Yaşar Üniversitesi işbirliği ile ev pansiyonculuğu, kat hizmetleri, yiyecek- içecek yönetimi, iletişim ve müşteri ilişkileri yönetimi, tanıtım ve pazarlama, turizm İngilizcesi ve ön muhasebe eğitimleri verildi. Yöre halkının da çabasıyla 500 yıllık Kaleiçi kısa sürede pansiyonların, restoranların, kafelerin yer aldığı bölgenin önemli bir turizm merkezi haline geldi.

Biz o sokaklarda Petek ile birlikte keyifle yürüdük. Eylül ayı ortasıydı ve hava çisentiliydi ama Kaleiçi'nde yaz sezonu bitmemişti. Hem yerli gezginler, hem de marinaya bağlanmış yabancı teknelerin sakinleriyle doluydu sokaklar. Lokmacıların,dondurmacıların, kaynamış mısır satanların ve limonatacıların çok memnun kaldığı günlerden biriydi.

Gözlemesi lezzetli

Eğer Sığacık'a bir pazar günü giderseniz sizi bir başka sürprizle de karşılaşacaksınız. Sığacıklılar, şimdi her pazar belde sokaklarında kendi ürünlerini satıyor. Gözleme, çeşit çeşit tatlılar, börekler, kurabiyeler, reçeller, doğal, tertemiz, sağlıklı. Kale içinde ise maydanoz, dere otu, kereviz, enginar, biraz soğan.. Hep küçücük bahçelerde üretilmiş sebzeler. Sığacık üretici pazarı kalabalık. Burada alışveriş edebilmek için İzmir’den gelenler çoğunlukta.

Kaleiçi'nde konaklamak isteyenler için birbirinden güzel pansiyonlar bulunuyor. Deniz Butik Otel, Kaleiçi Pansiyon, Gülser Pansiyon bunlardan bazıları. Geceleme fiyatları kahvaltı dahil 200-350 lira arasında değişiyor.

Kahvaltılar ve akşam yemekleri için de Sığacık'ta birçok seçenek var. Osmanlı Cafe, Milos Restoran, Yasemin Balıkevi, La Vie Restoran, Manolis Cafe, Teos Lodge, Şerif Balık seçenekler arasında.

Sığacık'a gittiğinizde yakınlarınıza armağan olarak götürebileceğiniz birçok hediyelik de bulmanız mümküm. Magnetleri, zeytin ağacından yapılmış tabak, çanak ve mutfak ürünlerini, ev yapımı mandalina kolonyalarını önerebiliriz. Pazardan da kekik yağı, zeytin yağı, babaanne kurabiyesi, keçi sütlü sabun, ev yapımı baklava ve köy zeytini alabilirsiniz.

Ne dersiniz, bugün günlerden Sığacık olsun mu?