Hazırlayan/ Özde KOCA / Gökmen KÜÇÜKDEMİRTAŞ

Likya ülkesinin gizemi, Akdeniz’in sonsuz maviliği ve ormanların sunduğu güzellikler bu yolda eşlikçimiz oldu. Eğer siz de ruhunuzu serbest bırakırsanız, her anın tadını çıkarırsınız. Bu yola isterseniz bizim gibi Antalya tarafından başlayabilirsiniz ya da isterseniz Fethiye... Biz Antalya'dan başladık ve en zor bölümü geride bırakıp sonuna doğru güzel kısmının tadını çıkardık. Toplam 555 kilometre. Denizi ve doğanın dinginliği hissedebilmek için hazır olmanız gerekiyor. Biz hazırdık. Siz de hazırsanız başlayalım.

IŞIK ÜLKESİ

Teke Yarımadası üzerinde kuzeyde Burdur-Gölhisar, batıda Muğla-Köyceğiz ile doğuda Antalya arasındaki bölge ‘Işık Ülkesi’ Likya’nın anayurdu sayılıyor. Kendilerini ‘Trmmili’ olarak adlandıran Likyalılar, özgürlüklerine düşkünlükleri ve savaşçı gelenekleriyle ün salmışlar. Coğrafyası çetin, iklimi sıcak bu bölgede kartal yuvası olarak tanımlanacak sayısız kent kuran Likyalılar, yerel kireç taşını işleyerek oluşturdukları ev ve tapınak tipindeki kaya-lahit mezarlarıyla özgün bir kültüre sahiptiler.

Başkenti Patara olan Likya Birliği, özerk yönetim anlayışıyla günümüzdeki birçok devlet modeline örnek olmuş durumda. Denizcilik, korsanlık ve paralı askerlik yapan Likyalılar, anaerkil bir toplum yapısına sahiptiler.

Rotayı bize göre tamamladığımız noktadan başa doğru sıralarsak şöyle bir yol çıkıyor: Adını Likyalılardan alan yürüyüş rotası yirmiyi aşkın antik kentin yanı sıra zaten bir turizm hareketliliği olan Fethiye, Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi, Kabak Koyu, Yediburunlar, 18 kilometre ile dünyanın en uzun doğal plajlarından biri olan Patara Kumsalı. İtiraf etmeliyim ki bu noktadan Kalkan'a kadar minibüsle devam ettik. Sonra; Kaş, Kekova, Demre, Finike, Korsan Koyu, Türkiye’nin en güzel deniz feneri seçilen Gelidonya (Taşlık Burnu) Feneri, Adrasan Koyu, Musa (Olimpos) Dağı, Çıralı Plajı, Avrupa ve Türkiye’nin sahildeki en yüksek zirvesi olan Tahtalı Dağı (2366), Tekirova, Kesme Boğaz, Göynük Kanyonu, Göynük gibi doğal güzelliklerden geçerek Akdeniz kıyı şeridi boyunca uzanıyor. 555 kilometrelik uzunluğundaki Likya Yolu’nu yürümek isteyenler güzergahı farklı etaplara bölerek 3-5-7-9'ar günlük etkinlikler yapabilirler. Tamamını yürürüm derseniz 25 ile 40 gün arasında bir zaman ayırmanız gerekiyor. Bizim yolculuğum toplamda 9 gün sürdü.

Ormandan kumsala

Parkur sadece kıyıyı takip etmekle kalmıyor, yer yer sarp yamaçlara çıkarak, kumsallara ve limanlara iniyor. Yaylalardan ve ormanlık alanlardan da geçen güzergah, Tahtalı Dağı’nda 1800 metredeki sedir ormanlarının yukarısında en yüksek noktasına ulaşıyor.

Dinlenmek, yüzmek veya güneşlenmek isteyenler için de alternatifler sunan Likya Yolu, pansiyon, restoran ve plaj olanaklarından yararlanabileceğiniz birçok sahil köyünün içinden veya yakınından geçiyor.

Rota ayrıca Kalabantia, Sidyma, Pydnai, Letoon, Xanthos, Patara, Phellos, Antiphellos, Sebada, Apllania, Aperlai, Teimussa, Simena, Sura, Andriake, Myra, Belos, Gagai, Melanippe, Olimpos, Chimera (Yanartaş), Phaselis antik kentleri yanı sıra St Nicholas (Noel Baba) Kilisesi, Alakilise, Papazın Kayası, Gedelme Kalesi, Delikkemer ile Xanthos’a su götüren su kemerleri gibi tarihi mekanlara uğruyor. Xanthos ve Letoon ören yerlerinin UNESCO dünya mirası listesinde olduğunu belirtelim.

Herkes yürüyebilir

Fransız Grande Randonnee sistemiyle işaretlenmiş ve kavşak noktalarına sarı yönlendirme tabelaları yerleştirilmiş olan Likya Yolu’nu doğayı ve yürüyüşü seven herkes rahatlıkla yürüyebilir. Karia Yolu'nda olduğu gibi kırmızı-beyaz çizgiler işinizi kolaylaştırıyor. Yine de teknoloji kullanıp GPS seçeneğinizi ve yürüdüğünüz yol güzergahını çıkarmayı unutmayın. İşaretleri kaybettiğimizde ya da yolu kısaltmak istediğimizde çok işimize yaradı. Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgede kış ayları oldukça yumuşak geçtiğinden, yürüyüş sezonu uzun. Biz yürümek için baharı seçtik. Doğanın canlanışına tanıklık ettik. Biz şanslıydık yağmura hiç yakalanmadık ama siz yine temkinli olun derim.

Göynük Kanyonu

Kemer ilçesinin en popüler gezilecek yerlerinden birisi olan Göynük Kanyonu, ağaçları, şelaleleri ve havuzları ile doğa sporu sevenler açısından harika bir yer. Bu bölge aynı zamanda Beydağları Sahili Milli Parkı'dır. Göynük Kanyonu'na ulaşımda Antalya yönünden geliyorsanız Beldibi'ni geçtikten sonra Göynük'e girmeden sağa girerek Göynük Deresi'ne paralel Beydağları'na doğru gitmek gerekiyor. Kemer tarafından gelindiğinde ise Göynük Deresi üstündeki köprüden karşıya geçerek Göynük Kanyonu gişelerine ulaşmak gerekiyor. Göynük Kanyonu Antalya'ya 36 km, Kemer'e 13 km, Göynük'e 4.5 km uzaklıktadır. Göynük Kanyonu Tabiat Parkı statüsüne özel işletme tarafından çalıştırılmaktadır ve girişi ücretlidir. Gişelerden geçip bir miktar yürüdükten sonra yapay gölete ulaşılmaktadır. Gölet yemyeşil suları ile etkleyici bir manzara oluşturmaktadır. Gölet etrafında dinlenme ve yeme içme alanları ile yiyecek ve içecek satan yer bulunmaktadır. Yine bu bölgede ücret karşılığında macera parkından ve zipline hatlarından yararlanabilirsiniz. Zipline parkurunda yerden 40 metre yükseklikte saatte 65 km hıza kadar ulaşılmaktadır.

Tahtalı Dağı

Torosların kolu Bey Dağları'nın 2365 metre yüksekliği ile en büyük zirvelerinden birisi olan Tahtalı Dağı deniz ve dağ turizmini birleştiren önemli bir nokta. Olympos Beydağları Milli Parkı'nın içinden geçen yol ile Olympos Teleferik alt istasyonuna varılır. Buradan 80 kişilik panoramik kabinler ile dağa çıkış yapılır. Seyahat esnasında göreceğiniz tabiat, manzara koruma altında olan özel bir alandır. 2365 metre yükseklikteki dağ istasyonu 360 derecelik panoraması ile Finike ve Side arasındaki manzarayı seyretmenize imkan sağlar.