Yolunuz Seferihisar Ulamış'a düşerse, Çiçekli Avlu'ya uğrayın. Rengarenk çiçeklerin kuşattığı eski evin yemyeşil avlusunda, çiçek kokuları arasında köy ürünleriyle kahvaltının tadını çıkarın.

Başkan Tunç Soyer'in desteği, iş insanı Berkhan Parklak, Köy Muhtarı Kadir Girginer ve kadınların girişimiyle İzmir'in en canlı köylerinden biri haline gelen Seferihisar Ulamış, hafta sonlarında tur otobüsleri birbiri ardınca köye uğramaya başlayınca verilen emeğin karşılığını almaya başladı.



Geçen yıl 10 Haziran'da düzenlenen Armola ve Ata Ekmeği Şenliği ile köyün kaderinin değiştiğini anlatan iş insanı ve Ulamış'lı üretici Berkhan Parlak şunları söyledi:
“İki günde 7 bin kişiyi ağırladığımız şenliğin yapıldığı gün özellikle kadınların kendi ürünlerini sattığı köy pazarı açıldı. Şenlik sırasında tiyatro gösterileri oldu, konserler düzenlendi, duvarlar resimlerle süslendi. Binlerce insan köyümüzde alışveriş etti, yemek yedi, eğlendi. Köy sakinleri bu büyük ilgiden bir ders çıkardılar. Değişimi hemen farkettiler ve sahiplendiler. Ancak bir tek şenlik Ulamış için yeterli değildi. Ulamış canlı, aktif bir köy olmalıydı. Köyde sık sık kültürel ve sanatlar faaliyetler olmalıydı. Başkan Soyer'in eşi Neptün hanımın da desteğiyle birçok sosyal sorumluluk projesine imza attık. İlgi giderek arttı. Karakılçık buğdayı yöremize özgüydü, tanıtılması, adı duyulmalıydı. Köyümüzde ilk kez Ata Ekmeği atölyesi kurduk. Ağustos’ta tarhana atölyesi açıldı. Sokakları tek tek temizledik, evlerin duvarlarını beyaza boyadık. Sokaklarımızı ve ana caddemizi çiçeklendirdik. Dere yatıklarını temizledik. Köyde herkes üzerine düşeni yaptı, Ulamış'ı el ele bu hale getirdik.”


YENİ MEKANLAR AÇILIYOR


Yıllar boyunca Ulamış Köyü'nde iki kahvehanenin bulunduğunu, bu kahvelerin müşterilerinin de hep köy sakinleri olduğunu hatırlatan Berkhan Parlak şunları ekledi:
“Armola ve Ata Ekmeği Şenliği'ni düzenlediğimiz iki gün köyümüzü ziyaret eden binlerce kişi kahvehaneleri doldurdular. Büyük kısmı da dinlenecek, yemek yiyecek, çay içecek yer bulmakta güçlük çektiler. Şenliğin ardından İzmirliler'in bir bölümü köy pazarından alışveriş etmek, haftada sadece 400 adet üretilen karakılçık buğdayından yapılma Ata Ekmeği satın almak ve bahar kokuları arasında hafta sonunun tadını çıkarmak için Ulamış'a uğramayı alışkanlık haline getirdiler. Köy halkı bu değişimi iyi değerlendirdi, kadınlarımızın öncülüğünde Ulamış'ta birbiri ardınca ev yemekleri sunan küçük lokantalar, kafeteryalar, restore edilen eski evlerin içinde ve avlularında kahvaltı mekanları açılmaya başladı.Mekanların sayısı arttıkça, köy havasını koklamayı, köy halkıyla iç içe olmayı, doğal yiyeceklerle kahvaltı edip yemek yemeği sevenlerin sayısı da artıyor. Artık Cumartesi ve Pazar günleri bu mekanlarda yer bulabilmek de giderek zorlaşıyor. Bu gelişmeden konuklarımız da memnun, mekan sahipleri, üretici köy kadınları da çok memnun.Ulamış silkindi, kendine geldi, burayı bir turizm markası haline getirmek için şimdi daha çok çalışıyoruz.”


AVLU ÇİÇEK BAHÇESİ GİBİ


Ulamış 1423 Sokak'ta tarihi caminin yanıbaşında açılan Çiçekli Avlu da köyde en çok ilgi gören mekanlardan biri. Berkhan Parlak'ın halasına ait eski evin ve avlusunun yeniden düzenlenmesiyle turizme kazandırılan tesisi Berkhan Parlak şöyle tanıttı: “Köyümüze gelen misafirlerin rahat etmeleri ve köyümüzün ürünleri ile tanışmalarını sağlamak için Çicekli Avlu'yu 70 yaşındaki halama açtırdık. Temmuz ayında faaliyete geçen Çiçekli Avlu önceleri Cumartesi günleri açıktı. Sonrasında doğal dokusunu bozmadan kendini geliştirmeye başladı. Köyün lezzetlerinden oluşan kahvaltısı ile butik kışlık mekanını yaptı. Şimdilerde ise arka bahçesini de açarak Cumartesi ve Pazar günleri çatkapı hafta içi ise rezervasyon ile misafirlerini ağırlıyor.Gelen misafirlere hem köyün ürünleri hem de Ulamış hakkında bilgi veriliyor. Gündüzleri işletme olan Çiçekli Avlu akşamları Emine Hala ve Erdoğan Amca'nın evi. Ama isterseniz akşamları da onların kahvesine içmeye uprayabilirsiniz. Çiçekli Avlu adını da halamızın çiçek sevgisinden yola çıkarak verdik. Halam hangi çiçeği dikse tutar.”
Parlak, “Buraya gelenlerin kendilerini evlerinde hissedecekleri ortamı sunuyoruz misafirlerimize. Köylümüz kahvaltıda ne yiyorsa gelenlere de aynısını sunuyoruz. Taze domates, salatalık, reçel çeşitleri, en az tereyağ kadar lezzetli tortu, pişiler, börekler. Karakılçık buğdayı unundan üretilen Ata Ekmeği, armola peynir suyu Ulamış'a özgü yiyeceklerimiz arasında. Portakal çiçeği kokuları arasında kahvaltı etmek isteyenleri Çiçekli Avlu'ya bekliyoruz” dedi.


ULAMIŞ KÖYÜ NEREDE?


Ulamış İzmir’e 38, Seferihisar’a ise 6 kilometre uzaklıkta, şehir hayatına hem yakın hem uzak, 2 bin 500 nüfuslu bir köy. Kuruluş tarihinin 300 yıl öncesine dayandığı söyleniyor. Köye adını veren Ulamış Obası, 12 ile 15. yüzyıllar arasında Halep yöresinde yaşayan Avşar Türkmenleri’nden… 2003 yılındaki depremde birçoğunun yıkılmasına karşın Ulamış’ın ayakta kalan taş evleri hala ilgi çekiyor.Köy halkı zeytincilik, mandalina ve enginar üreticiliği, kesme çiçekçilik ve arıcılıkla geçimini sağlıyor.
Hayvancılık var. Keçi sütü üretimi yaygın. Yaş sebze üretiliyor.Bazı evlerde sabun üretiliyor. Ev ürünlerinden reçel, erişte, tarhana üretimi yaygın. Köyde iki zeytinyağı fabrikası var.