Yunan adalarının en yeşil ve en güzellerinden. Adanın hemen her tarafı çam ormanları, zeytinlikler ve üzüm bağları ile kaplı. Bunun nedeni de adadaki su bolluğu. Yunanistan’ın üç bin 57 adasından şelalesi olan tek ada.

Sisam ya da diğer dillerdeki adı ile Samos, burnumuzun dibinde bir Yunan adası. Kuşadası Dilek Milli Parkı’ndan baktığınızda kuş uçuşu sadece bin 400 metre uzaklıkta. Kuşadası’ndan her gün karşılıklı Türk ve Yunan feribotları yaz boyunca yolcu taşıyor. Mender Travel’in tekneleri ile bir saat 15 dakikalık keyifli bir yolculukla Vathi veya Pytagorion’a ulaşıyorsunuz.
Yunan adalarının en yeşil ve en güzellerinden. Adanın hemen her tarafı çam ormanları, zeytinlikler ve üzüm bağları ile kaplı. Bunun nedeni de adadaki su bolluğu. Yunanistan’ın üç bin 57 adasından şelalesi olan tek ada.
Adanın baş şehri Vathi. Bu ana limanın yanında Pytagorion ve Karlovasi de diğer limanları. Adadaki tek havalimanı Türkiye’ye bakan tarafta bulunuyor. Adada 45 bin kişi yaşıyor. Bağcılık, tarım ve balıkçılık turizmin yanında ana geçim kaynakları.
Gençler kışın kıta Yunanistan’ında üniversitelere giderken, yazın dönüp ailelerine yardım ediyorlar. Eskiden dericilik ekonomide önemli bir rol oynarken, günümüzde yok denecek kadar az. Merkezi Midilli’de bulunan Ege Üniversitesi’nin üç fakültesi, matematik, bilgisayar ve istatistik de Samos’ta bulunuyor.


TARİHİ ADA SAMOS


Ünlü matematikçi ve filozof Pisagor milattan önce 6. yüzyılda yaşamış ve ünlü formülü keşfetmiş. Günümüzdeki adı ile anılan kupalar, adada her yerde önümüze çıkıyor.
Adalet Kupası: Ünlü matematikçi, sayıların babası Pisagor’un 2 bin 500 yıl önce icat ettiği ters çan biçimindeki bu kupa, çok ilginçtir. Kupanın altı delik olmasına rağmen içindeki asla dökülmez. Eğer içindeki çizgiyi geçerseniz sıvı sifon efektiyle alttaki delikten tümüyle akar. Yani aç gözlülük ederseniz, sadece fazla kısmını değil, hakkınız olan kısmını da kaybedersiniz. Seramikten yapılan bu kupalar adada en çok tercih edilen hediyelik eşyadır.
Karlovasi’de dört nesildir seramikçilik yapan Stamatia ve ailesi Eskişehir Sivrihisar’dan adaya göç etmiş. Kızları ve torunu seramikleri yaptıktan sonra, desenleri çizmek büyükannenin işi. Çalışırken ellerini takip edemediğiniz büyükanne tam 87 yaşında. Karlovasi’de Stamatia’nın Seramik Atölyesi yabancılar tarafından çok ziyaret ediliyor.
Tarihte Hera adına yapılan en büyük tapınak olan Heraion ve insanoğlunun el ile yaptığı en uzun ve en eski su yapısı Eupalinos tüneli, adanın önemli arkeolojik değerleri. Bin 36 metre uzunluğunda ve 2-3 m genişliğindeki kayaya oyulmuş tünel, 2.600 yıl önce mühendis Eupalinos tarafından Kastro dağındaki kaynaktan deniz kenarına su getirmek amacı ile yapılmış. Her iki uçtan aynı anda delinmeye başlayan tünelin ortadaki bir noktada 50 cm hatayla buluşması bilimin hangi noktaya ulaştığını gösteriyor.
Piri Reis’in Kitabı Bahriye’sinde çok detaylı bahsettiği Sisam (Susam) Adası'nın ne kadar yeşil olduğundan, ceylanların 50'şerli-60'şarlı gruplar halinde dolaştığından bahseder. Anadolu’dan gelen avcıların iki ay boyunca burada kalıp, ceylan etinden pastırma yapıp satmak için geri döndüklerini yazar.
Vathi ve Pytagorion’daki arkeoloji müzeleri de tarih meraklılarının uğraması gereken noktaların başında geliyor. Pytagorion’daki müze ise çağdaş müzecilik örneği.


SAMOS’TA PLAJLAR VE DENİZ


Samos, açık denizde olması nedeniyle plajları çok temiz. Kumluk plajlar, bir kaç örnek dışında az ve genellikle çakıl taşından plajları var. Karlovasi ve Pytagorion’da olduğu gibi yerleşim yerlerinin içinde, restoranların hemen önünden de rahatlıkla denize girebilirsiniz. Örneğin Pytagorion’da Posaidon Restoranda yemeğinizi yerken, denize bir dalıp çıkıp yemeğinize devam edebilirsiniz. Nikos ve annesi size keyifle hizmet eder.
Bunun dışında Tsamadou, Livadaki Beach, Limonaki, Mikali, Potokaki, Posidonio ve Psili Ammos da Samos’un koylarında bulunan en güzel plajları.
Samos Adası, her kesimden insana hitap ediyor. Tarih ve arkeoloji meraklısı iseniz yeterince görülecek şey var. Yok ben doğaya aşığım derseniz yüzde yetmişi dağlardan oluşan Samos Adası sizin için bir cennet. Midesine düşkün olanları da ahtapottan, balığa, kalamardan çeşit çeşit mezeye kadar yemek adına mutlu edebilecek her şey var.


FAVORİM MANOLATES KÖYÜ


Manolates köyü gerçekten gezilmeyi hak eden bir yer. Son derece şirin olan bu köye, Kokkari’den sonra yolunuzu dağa çevirip, virajlı ama keyifli bir yoldan köye ulaşıyorsunuz. Köyün en büyük özelliği seramik atölyeleri. Buradan çok güzel hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Aynı zamanda köydeki evler de fotoğraf çekmek isteyenler için güzel motifler oluşturuyor. Köyde oturacak ve yemek yenecek bir kaç güzel restoran da var.Samos şarabı: Bizde misket olarak bilinen Muskat üzümünden yapılan yoğun ve tatlı Samos şarabı, özellikle yemeklerden sonra tüketilen dünyaca ünlü bir şarap. Tüm dünyaya ihraç edilen bu şarap, Samos içinde çok az miktarda satılıyor. Buzlu olarak içilmesi durumunda yoğunluğu ve bazıları için aşırı tadı tolere edilebiliyor. Vathi’de Şarap Kooperatifi’nin içinde bir de çok ilginç şarap müzesi var.
Eşek Sütü Kremi ve Bal: Adada Pirgos bölgesindeki dağlarda üretilen bal nefis ve meşhur. Benim tavsiyem, magnet vs. gibi şeylere para vereceğinizi bir kutu bal alın, gerçek balı içinize sine sine yiyin. Bir de 'Eşek Sütü Kremi' var. Onu da Pytagorion’da taksi durağının yanında balcı aile Kostas’ın dükkanında bulabilirsiniz. Yara bereye çok iyi geliyor. Ayrıca adadaki en ucuz içkiyi de buradan alabilirsiniz.


NE YİYİP NE İÇİLİR?


Akşam yemeği, adalarda dokuzdan önce başlamıyor. Yunanlar daha da geç oturuyorlar akşam yemeğine. Her türlü sebze ve deniz ürünlerinden yapılan mezeler bizdeki gibi çok önemli. Patlıcan ve kabaktan yapılma mezeler revaçta.
Uzo ve şarap akşam yemeğinde tercih edilen içecekler. Mytos marka bira da bizim damak zevkine çok uygun. Adanın iki uzo markası da farklı ama aynı derece keyifli. Francheskos ve Giokarini. Ben şahsen bizim rakıya daha yakın olduğu için Giokarini’yi tercih ediyorum.
Kokkari: Adının anlamı arpacık soğan olan Kokkari küçük bir tatil cenneti. Adanın en ünlü restoranlarından biri olan Meltemi Restoran burada. Yannis ve karısı Stella ile ailece işlettikleri restoran deniz kenarında. Nefis taze kalamarı meşhur ama, benim buradaki favorim Karabiber Soslu Biftek, yani Pepper Steak. Müthiş!
Eğer yemek ve içeceği abartmazsanız, içki dahil akşam yemeği için ödeyeceğiniz rakam 15 euro civarıdır. Her ne kadar Midilli mutfağı ile boy ölçülemese de Samos da özellikle ahtapot, kalamar ve balık konusunda midesine düşkünlere rahatlıkla hitap edebiliyor. Pytagorion’da Selanik Börekçisi çok ekonomik ama doyurucu.
Samos’tan dönmeden önce tatmanız gereken bir lezzet de dondurma. Çeşitli meyvelerden yapılan dondurmayı sunarken hiç de cimri değiller. En iyi adres, Pytagorion’da ana cadde üzerinde Orange Dondurma.
Eğer özellikle uzun süreli Schengen vizeniz veya yeşil pasaportunuz varsa günübirlik bir gezi için bile Samos iyi bir hafta sonu olabilir.