Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, emeklilik reformu için Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını kullanarak, Ulusal Meclis'te oylama yapılmadan bir yasa tasarısını geçirmek için hükümete yetki verdiğini açıkladı. Ancak Borne hükümetinin salt çoğunluğu olmadığı için, reforma karşı çıkan halk sokaklara döküldü.

Paris'te en işlek otoyol trafiğe kapatılırken, kent merkezinde toplanan kalabalık ile polisler arasında arbede yaşandı. Toulon kentinde demiryolu eylemi nedeniyle tren seferleri askıya alındı ve Rennes kentinde binlerce kişi, Macron ve hükümete karşı protesto düzenledi.

Ülke çapında gerçekleştirilen protestolarda polis, göstericilere saldırdı ve İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, dünkü gösterilerde 258'i başkent Paris'te olmak üzere 310 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

MUHALEFET TEPKİLİ

Yasa tasarısını oylamadan geçirme kararı alınmasının ardından muhalefetten tepki geldi.

Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisinin eski cumhurbaşkanı adayı Jean-Luc Melenchon emeklilik reformuna ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, hükümetin emeklilik reformunun hiçbir parlamenter meşruiyeti bulunmadığını belirtti.

Melechon, Borne'nin Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını kullanmasını, "olağanüstü bir başarısızlık" olarak yorumladı ve "iktidar azınlığın" çöktüğü değerlendirmesinde bulundu.

Fransa Komünist Partisi (PCF) Genel Sekreteri ve milletvekilli Fabien Roussel de Twitter'da yaptığı açıklamada, hükümetin son adımıyla azınlıkta olduğunu kabul etmiş olduğuna işaret etti.

Sendikalar yasayı protesto etmeyi sürdüreceklerini ve 23 Mart'ta yeniden greve gideceklerini açıkladı.

ANKET: HALK, HÜKÜMETİN İSTİFASINI İSTİYOR

Hükümetin tartışmalı emeklilik reformunu Ulusal Meclis'ten oylama yapılmadan geçirmesinin ardından düzenlenen ankette katılımcıların yüzde 71'i hükümetin istifasını istediğini belirtti.

ABD'li araştırma kuruluşu Harris Interactive, Fransız medyası için Başbakan Elisabeth Borne'un dün Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını devreye sokarak emeklilik reformunu oylamadan geçirme kararı alması sonrası Fransızlardan hükümete ilişkin görüş sordu.

Çevrim içi ortamda 18 yaş üzeri 1002 kişi ile yapılan ankette yüzde 49'u Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisinin taraftarı olmak üzere katılımcıların yüzde 82'si, Anayasa'nın söz konusu maddesinin tartışmalı reformu kabul ettirmek için kullanılmasının "kötü bir şey" olduğunu belirtti.

Ankette muhalefetin gensoru önergesini masaya yatırması durumunda Fransızların yüzde 71'inin bunun kabul edilmesini ve hükümetin istifasını istediği ortaya çıktı.

ANAYASANIN 49. MADDESİNİN 3. FIKRASI

Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrası, yasa tasarısının oylanmadan Ulusal Meclis'ten geçirilmesi için hükümete yetki veriyor ve buna karşı muhalefetin gensoru önergesi sunmasına olanak sağlıyor.

Gensoru önergesi, Meclis'teki milletvekillerinin çoğunluğunun desteğini alırsa hükümet düşüyor.

Önerge, Mecliste çoğunluk tarafından desteklenmediğinde ise yasa tasarısı, Mecliste oylanmadan geçilmiş sayılıyor ve Senatonun önüne geliyor.

Başbakan Borne'un içeriğini 10 Ocak'ta açıkladığı emeklilik reformuna karşı kitlesel grev ve gösteriler için Fransızlar defalarca sokağa indi.

Milyonlarca Fransız'ın karşı çıkarak kitlesel grevler ve gösteriler başlattığı reform, emeklilik yaşının kademeli olarak 2030'a kadar 62'den 64'e çıkarılmasını içeriyor.

Editör: Kazim Bozkurt