MERT YASİN ALPDÜNDAR- Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) desteğiyle bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Ezber Bozan Tasarım Yarışması’nın ödülleri sahiplerini buldu. Ödül Törenine Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Ahmet Güleç, Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Gürle ve Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki birliklerin başkanları katıldı. Tarihi Havagazı Fabrikası’nda ‘SMART FURNITURE’ teması ile düzenlenen Ezber Bozan Tasarım Yarışması’na profesyonel ve öğrenci olmak üzere iki kategoride ödüller verildi.  EİB üçüncü Ezber Bozan Tasarım Yarışması öğrenci kategorisi birincisi “Leo” isimli projesiyle Berke Ali Altunay olurken, Yağmur Gürol ise “Benimle Oynar mısın?” isimli projesiyle profesyonel kategoride birincilik ödülünü almaya hak kazandı. Öğrenci kategorisinde ikinci “The Wave” isimli projesiyle M. Münir Gökçeler ve Elif Temiz olurken, Eren Güner de “Ekinox”, isimli projesiyle profesyonel kategorisinde ikincilik ödülünü almaya hak kazandı. Yarışmanın öğrenci kategorisi üçüncülük derecesinin sahibi “Reamy” projesiyle Öykü Akkaya, Asu Yılmaz, Fatma Doğa Bilgiç oldu. Metin Süngü “Quaper” isimli projeleriyle profesyonel kategoride üçüncülük ödülünü almaya hak kazandı.

MOBİLYA İHRACATI HER ŞEYE RAĞMEN ARTTI

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan “Bakanlık olarak mobilya sektöründe sahip olduğumuz rekabet avantajlarımızın ve tasarım, markalaşma, ar-ge ve inovasyon ile taçlanacağını sektörün gelecek 10 yılını bu dinamiklerin şekillendireceğini biliyoruz. Mobilya sektörü, ihraç pazarlarındaki payını her geçen gün artırıyor. Üretmekte olduğu nihai ürünler ile ekonomiye önemli katma değer sağlıyor. Net ihracatçı konumundaki sektörlerimizin en önde gelenlerinden mobilya sektörümüzün ihracatı 2003 yılında 456 milyon dolar iken, 2022 yılında 4,6 milyar doları aştı. Mobilya sektörü, genel ihracattan daha iyi bir performans gösterdi. Bu başarı geleneksel ihraç pazarlarımızda son yıllarda ortaya çıkan ekonomik olumsuzluklara rağmen gerçekleşti. Pandemi, Ukrayna- Rusya çatışmalarına rağmen sektörümüz ihracatını sürekli artırdı” diye vurguladı. 
 

‘RAKİPLERİMİZİ İYİ ANALİZ ETMEMİZ ÖNEMLİ’

Gürcan, “Üretim kapasite kullanım oranları ekonomik dalgalanmalara paralel olarak inişli çıkışlı seyir izliyor. Bu aşamada tasarım, marka, inovasyon, imaj ön plana çıkıyor. Global ekonomik dalgalanmaların etkilerine dirençli olmak ancak daha çok katma değer yaratmaktan geçiyor. Sektör fiyat rekabeti yaparak geleceğini belirlememeli. Daha ucuza üretip satmaya çalışmak, dün Çin ile bugün Vietnam yarın başka bir ülkeyle fiyat rekabetine girmeyi beraberinde getiriyor. Rakiplerimizi doğru seçmemiz şart. Çin ile Vietnam ile rekabetten ziyade rakiplerimizde inovasyonda, tasarımda, modada ve markada yarışmak ürünlerimizi daha yüksek fiyatlarla satmak temel hedefimiz olmalı. Nitelikli tasarımla, farklılaşmış, markalı, katma değeri yüksek, kültürel izlerimizi taşıyan ürünlerle varlığımızı güçlü şekilde ortaya koymamız gerekiyor. Bu noktada rakiplerimizi iyi analiz etmemiz çok önemli. Dünya ihracatında öne çıkan ülkelerin önemli bölümünün ihraç ettiği mobilyanın ortalama kilogram değeri yüksek seviyelerde. Avrupalı üreticilerin yarattığı fark markalaşma ve tasarımdan ileri geliyor. Bu hedeflerimiz ancak AR-GE, inovasyon, tasarım ve markalaşmada yaygın bir bilinç oluşturarak ve bu yöndeki çalışmaları destekleyerek gerçekleştirebiliriz” dedi. 

Kripto paraya iki vergi geliyor! Kripto paraya iki vergi geliyor!


‘TÜRKİYE’YE YÜZLERCE TASARIMCI KAZANDIRIYORUZ’

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, sektöre değer katan mimar, tasarımcı ve ihracatçılar buluşmanın gururu içerisinde olduğunu söyleyerek sözlerine başlarken, “Ege İhracatçı Birlikleri olarak yaklaşık 20 yıldır Türkiye’ye yüzlerce tasarımcı kazandırıyoruz.  Ezber Bozan Tasarım Yarışmamız ile beraber EİB bünyesinde toplamda dört farklı sektörümüzün tasarım yarışması var ve bu sektörlerimiz, tasarım ekosistemi güçlü bir şekilde Türkiye ortalamasının çok üzerinde katma değerli ihracat gerçekleştiriyor. Çünkü hepsi tasarıma ciddi yatırımlar yapıyor” diye söyledi. 

MOBİLYA SEKTÖRÜ İHRACATINI EYLÜL AYINDA 3 MİLYAR 390 DOLARA TAŞIDI’ 

“Ezber Bozan Tasarım Yarışmamızda yarışmacılarımızın paftadaki çizdikleri projenin kalitesi, kreatifliği ve daha uygulanabilir, üretilebilir tasarımlar yapmaları adına her geçen yıl büyük ivme kaydediyoruz.” diyerek sözlerine devam eden Eskinazi, “Küresel ihracatta her sene bir basamak atlayarak; 4 milyar doları aşan ihracat hacmine ulaşan mobilya sektörümüz 2023’ün Ocak-Eylül döneminde ihracatını 3 milyar 390 milyon dolara taşıdı.  Ülkemizde kuvvetli bir endüstriyel tasarım kültürünün oluşması, uluslararası pazarlardaki rekabet gücümüzü artırmak için mobilya ihracatçısı firmalarımızdan tasarıma yönelik çalışmalara daha fazla destek olmalarını bekliyoruz. Ticaret Bakanlığımıza, Türkiye İhracatçılar Meclisimize, Jüri Üyelerimize teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyor, yarışmamızın kazananlarını ve bütün katılımcılarımızı tebrik ediyorum” dedi. 


‘MOBİLYADA EN ÇOK İHRACAT YAPAN 11’İNCİ ÜLKEYİZ’

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Ahmet Güleç, “Türkiye, özellikle son 20 yılda yapılan yatırımlarla bölgesinde lider, dünyada ise en önemli üretim merkezlerinden biri oldu. İhracat rakamlarımız bu tabloyu net bir şekilde ortaya koyuyor. 2000’li yılların başında 30 milyar dolar civarında bir ihracatımız vardı. Bugün 250 milyar doların üzerine çıkmış bulunuyoruz.  2022’yi 254 milyar dolar ihracatla kapattık. Bu yıl inşallah 255 milyar doları geçeceğiz. 2026’da 300 milyar dolar çıtasının da üzerine çıkacağız. İhracatta son 20 yılda yazdığımız başarı hikayesinde mobilya sektörümüzün ayrı bir yeri var. Sektörümüz, 20 yılda ihracatını 10 kat artırdı.  2022 yılında mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörümüz 8,5 milyar dolarlık ihracata imza attı. Küresel mobilya ihracatında 20 yıl önce sadece yüzde 0,3 olan payımız geçen yıl yüzde 1,7’e yaklaştı. Mobilya fasılında dünyada en çok ihracat yapan 11. Ülke konumundayız.  Bu fasılda 5,3 milyar dolara yakın bir ihracatımız var. Bu önemli bir başarı” diye konuştu. 

‘HEDEFİMİZ İLK 5 ÜLKE ARASINA GİRMEK’

Hedeflerinin ilk 5 ülke içerisinde olmak olduğunu belirten Güleç, “ Ben sektör için emeğini, yüreğini ortaya koyan, özveriyle çalışan tüm ihracatçılarımızı tebrik ediyorum. İnanıyorum ki mobilya ihracatçılarımız önümüzdeki yıllarda çok daha büyük başarılara imza atacaklar” diye söyledi. 

‘KİLOGRAM BİRİM FİYATI 2 DOLAR ÜSTÜNDE OLMALI’

Türkiye, bölgenin ve Avrupa’nın üretim merkezlerinden biri olduğunun altını çizen Güleç, “Ama küresel ticaretin hacmi giderek büyüyor. Dolayısıyla bizim de yeni yatırımlarla kapasitemizi artırmamız gerekiyor. Sadece kapasitemizi artırmak da yetmiyor. Aynı zamanda ürettiğimize değer katmak durumundayız. Eylül ayı verilerine göre genel ihracatta kilogram birim fiyatımız 1,42 dolar. Bizim bu rakamı en kısa zamanda 2 doların üzerine çıkarmamız gerekiyor. Katma değerli üretim ve ihracatın yolu belli. Teknolojinin imkanlarından yararlanacağız. Markalı üretimi artıracağız. İşin içine tasarımı, inovasyonu, yeşil üretimi katacağız” dedi.

‘MOBİLYA DEYİNCE AKLA GELEN ÜLKELERDEN OLMAMIZI SAĞLIYOR’

Ezber Bozan Tasarım Yarışması’nın Türkiye’nin mobilya sektöründe isminin akla gelmesine yardımcı olduğuna vurgu yapan Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Gürle, “Titizlikle üzerine çalıştığımız ve bugün burada 3.sünü düzenlediğimiz yarışmamız, tasarımı sanayici ile buluşturarak uzun vadede hedeflerimize ulaşmamıza ve bu sayede dünyada mobilya denildiğinde ilk akla gelen ülkelerden olmamıza katkı sağlıyor. Kanadalı bir grafik tasarımcı  Robert Peters der ki “Tasarım kültürü yaratır. Kültür değerleri şekillendirir. Değerler geleceğe yön verir.” Tasarımın ve tasarımcının desteklendiği yarışmamız sayesinde finalistlerimizden birinin geleceğine yön verilmiş durumda, finalistimiz şu anda Ticaret Bakanlığımızın desteği ile İtalya’da tasarım eğitimi alıyor. Ayrıca her yıl birincilik ödülü alan finalistlerimizi Dünyanın en önemli mobilya fuarı olan İtalya’da düzenlenen İsaloni fuarına götürerek, global ölçekte mobilya tasarım trendlerini yakından görmelerini sağlıyoruz” diye konuştu.  

‘TASARIMA DAHA FAZLA ÖNEM VERMELİYİZ’

“Türkiye olarak mobilya sektöründe ortalama ihracat birim fiyatımızın yükselmesi için tasarıma daha fazla önem vermeliyiz” diyerek sözlerine devam eden Gürle, “Şu anda ortalama kg fiyatımız 3,28 USD. Ege Mobilyası olarak ise ortalama ihracat birim fiyatımız 3,54 USD. Ege olarak daha yüksek birim fiyatla ihracat yapıyor olmamız da gösteriyor ki gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerle katma değerli ihracat hedefimiz için doğru yolda ilerliyoruz, ancak atmamız gereken daha çok adım var. Bunun için paydaşlarımızın desteği her zaman için önem taşıyor” diye vurguladı. 
 

Kaynak: MERT YASİN ALPDÜNDAR