Et fiyatlarını düşürmek amacıyla başlatılan ithalat çalışmaları devam ediyor. Et ve Süt Kurumu ocak ayında yaptığı duyuruda ramazan öncesi hazırlıklar kapsamında et piyasasını düzenleme ve dengeleme için gerekli yetki ve görevlendirmelerin yapıldığını bildirmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı ise dün yaptığı açıklamayla ithalatın süreceğini belirtti.

Et ve Süt Kurumu'ndan 'tedarik' duyurusu

İthalatın ilk işaretleri 19 Ocak’ta Et ve Süt Kurumu tarafından verildi. Kurumdan yapılan duyuruda şöyle denildi:
“Ramazan ayına yönelik önlemler çerçevesinde; Et ve süt sektörlerini düzenlemek ve dengelemek için Kurumumuza gerekli olan yetki ve görevler verilmiştir. Üretici ve tüketici haklarını korumak için et sektörü yakından izlenmektedir. Kırmızı et arzının güvence altına alınması ve fiyat istikrarının sağlanması konusunda gerekli tedbirler alınmaktadır. Et ve Süt Kurumu mağazaları ve Tarım Kredi Birlik Marketlerde uygun fiyatlarla yeterli miktarda ürün sunulması için gerekli olan tedarik işlemleri bitirilmiştir. Ayrıca, gerektiğinde üreticilerimizin üretim maliyetleri dikkate alınarak piyasaya taze karkas et satışı gerçekleştirilecektir.”

Edirne'den ilk parti geldi

Ocak ayında Macaristan’dan 5 bin canlı hayvan ithal edileceği açıklanmıştı. 5 bin hayvanlık siparişin ilk kısmı Edirne’den Türkiye’ye giriş yaptı. CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, 20 Ocak’ta yaptığı açıklamada, “Macaristan’dan 5 bin hayvan ithal ettiler. Edirne Ticaret Borsası’nın mezbahasında Et Süt Kurumu kesimlerini yapacaklar. 5 bin hayvanın ilk bölümleri geldi. Bunlar biraz sonra kesime girecekler. Kesildikten sonra da Tarım Kredi Market’lerde ve Et Süt Kurumu’nun mağazalarında; et, kıyma sıkıntısı yaşanmasın diye, piyasaya sunulacaklar ama başka ülkelerin çiftçilerine destek olmayalım. Kendi çiftçi, besicimize destek olalım. Çünkü Türkiye hayvancılığı yok oluyor” dedi.

Et fiyatlarını düşürmek için yılın başından itibaren ithalat seçeneğine yönelen Tarım ve Orman Bakanlığı, 500 bin baş besilik erkek sığır ithalatı için başvuru sürecinin başladığını bildirdi. Et ve Süt Kurumu da ramazan ayında piyasada et sıkıntısı yaşanmaması için 8 bin 500 ton karkas et ve 40 bin baş kesime hazır büyük baş hayvan alımı yapacaklarını duyurmuştu.

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan, ramazan ayı boyunca karkas etin kilogramını İstanbul’daki market zincirlerine 190 liradan, kuşbaşı etin kilogramını ise 210 liradan vereceklerini söyledi. Türkiye genelinde Tarım Kredi Marketler ile yapılan protokol gereği de kıyma 140 lira, kuşbaşı 150 liradan satılacak. Et ve Süt Kurumu Mağazaları’nda ise kıyma 119 lira, kuşbaşı 129 liradan tüketiciye sunulacak.

Bakanlık 500 bin başlık sığır ithalatı kotası açıkladı

Tarım ve Orman Bakanlığı, besilik erkek sığır ithalatı yapmak isteyenler için 500 bin başlık bir kota belirlediğini duyurdu. Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden ithalat yapılacak. Başvurular 10 Nisan’a kadar Genel Müdürlüğe yapılacak. Başvuru sahipleri işletme kapasitelerine göre en fazla 8 bin baş hayvan için müracaat edebilecek. Kontrol belgesi almak için de 17 Nisan-15 Haziran arasında başvuru yapılması gerekiyor. Başvuru listesi Genel Müdürlüğün internet sitesinde yayınlanacak.

Bakanlık'tan yapılan açıklama şöyle:

​"1. Avrupa Birliği üyesi ülkeleri hariç olmak üzere Bakanlığımızca canlı hayvan ithalatına izinli ülkelerden toplam 500.000 baş besilik erkek sığır ithalatı için kontrol belgeleri onaylanacaktır.

2. Müracaatlar Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’ne 10/04/2023 tarihine kadar yapılacaktır. Müracaat sırasında Ek’li dilekçe, İşletme Tescil Belgesi, Karantina Yeri ve İşletme Uygunluk Belgesi (Son 15 gün içinde düzenlenmiş olmalıdır) sunulacaktır. Bu tarihten sonraki müracaatlar değerlendirmeye alınmayacaktır. (Postadaki gecikmeler dahil).

3. Müracaatta bulunacakların, Bakanlık kayıt sisteminde (Türkvet) en az 1 (bir) yıllık işletme kaydı bulunmalıdır. Bir işletme için tek müracaat yapılabilir.

4. Müracaat edecek başvuru sahipleri, işletme kapasitelerine göre aşağıda belirtilen oranlara tekabül eden hayvan için başvuru yapabileceklerdir. (bir işletme için en fazla 8.000 (sekizbin) baş başvuru yapılabilir.)

5. Müracaat yapılan hayvan sayısı toplamı izin verilecek 500.000 baştan fazla olması halinde her bir müracaatçıdan aynı oranda azaltmaya gidilerek nihai liste Genel Müdürlüğün internet sitesinde yayınlanacaktır.

6. Kontrol belgesi başvuruları Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’ne 17/04/2023-15/06/2023 tarihleri arasında yapılmalıdır. Bu tarihten sonraki müracaatlar kabul edilmeyecektir ve verilen kontrol belgelerinde değişiklik yapılmayacaktır."

Canlı hayvan ithalatı Aralık’ta zirve yaptı, et fiyatı iki ayda yüzde 39 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Türkiye 2022 yılında canlı hayvan ve et ithalatında rekor seviyelere ulaştı. Canlı hayvan ithalatı 2022’nin son ayında 60 milyon 585 bin dolarla en yüksek değerine çıkarken, Ocak 2023’te 54 milyon 347 bin dolar olarak gerçekleşti. Et ve sakatat ithalatı ise 2022’de toplam 140 milyon 580 bin dolar oldu. Ocak 2023’te ise bu rakam 10 milyon 404 bin dolara düştü.

Canlı hayvan ve et ithalatındaki artışa rağmen, kırmızı et fiyatları da tüketiciyi zorluyor. Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin (UKON) verilerine göre, karkas et fiyatı ocak-mart arasında yüzde 39 artarak kilogram başına 175,68 TL’ye yükseldi. Kemiksiz et fiyatının ise kilogram başına yaklaşık 290 TL olduğu tahmin ediliyor.

Editör: Kazim Bozkurt