İstanbul Ticaret Odası (İTO), Mayıs ayına ait enflasyon verilerini açıkladı. Verilere göre, İstanbul’da yaşam maliyeti hız kesmeden artış gösterdi.

Perakende Fiyatlarda Yükseliş

Mayıs ayında perakende fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 3,59 oranında artış gösterirken, bir önceki yıla göre yüzde 82,20 oranında yükseldi. Bu artış, İstanbul’un enflasyon serisinin 59 ayı bulduğunu gösteriyor.

Toptan Fiyatlarda Artış

İTO'nun verilerine göre, Mayıs ayında perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi yüzde 3,59 artarken, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise yüzde 2,59 oranında artış gösterdi.

Yıllık Değişim Oranları

2023 Mayıs ayına göre 2024 Mayıs ayında yaşanan fiyat değişimlerini gösteren bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı İTO’nun 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksinde yüzde 82,20, Toptan Eşya Fiyatları İndeksinde ise yüzde 61,21 olarak gerçekleşti.

Harcama Gruplarında Artış ve Azalışlar

2024 Mayıs ayında perakende fiyatlarda bir önceki aya göre kültür, eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 7,86, konut harcamalarında yüzde 7,07, giyim harcamalarında yüzde 6,76, ev eşyası harcamalarında yüzde 3,48, gıda harcamalarında yüzde 2,35, diğer harcamalarda ise yüzde 1,36 artış yaşandı. Aynı dönemde sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 0,13, ulaştırma ve haberleşme harcamalarında ise yüzde 0,45 azalış oldu.

Toptan Fiyatlarda Değişim

Mayıs ayında toptan fiyatlarda işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 8,31, madenler grubunda yüzde 5,13, inşaat malzemeleri grubunda yüzde 4,28, gıda maddeleri grubunda yüzde 1,41, yakacak ve enerji maddeleri grubunda yüzde 0,09 artış kaydedildi. Kimyevi maddeler grubunda ise yüzde 7,40 oranında azalış oldu. Mensucat grubunda herhangi bir değişim izlenmedi.

Yüzde 75’e Yaklaşacak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayı enflasyon rakamlarını yarın açıklayacak. AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistlerin mayıs ayı için enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,04 olarak belirlendi. Ekonomistlerin tahminlerine göre, bir önceki ay yüzde 69,80 olan yıllık enflasyonun mayıs ayında yüzde 74,89'a çıkması bekleniyor.

Amazon, Prime Day sonuçlarını açıkladı Amazon, Prime Day sonuçlarını açıkladı

Mayıs’ta Gıda Enflasyonu Artmaya Devam Etti

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), mayıs ayının zam şampiyonunu açıkladı. Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, havuç fiyatının yüzde 34,7 ile en fazla artış gösteren ürün olduğunu belirtti. Havuçtaki fiyat artışını yüzde 16,6 ile limon, yüzde 16,3 ile patlıcan, yüzde 15 ile yumurta ve yüzde 13 ile Antep fıstığı takip etti. En fazla azalan ürün ise yüzde 21,6 ile kuru soğan oldu. Tavuk eti, sivri biber, domates ve yeşil soğan da fiyatı en çok azalan ürünler arasında yer aldı.

Üretici ve Market Fiyat Farkı

Bayraktar, mayıs ayında üretici ve market arasında en fazla fiyat farkının yüzde 293,9 ile kuru incirde görüldüğünü belirtti. Mazot fiyatlarının yıllık bazda yüzde 109 artışla fiyatı en fazla yükselen tarımsal girdi olduğuna işaret eden Bayraktar, TÜİK’in tahmini verilerinde hububat üretiminin azalacağı tahminine dikkat çekti.

Adana Kabzımallar Odası Başkanı Mahsun Doğan, kapya biber fiyatlarıyla ilgili açıklama yaptı. Doğan, “Adana’da tarlada kilosu 15-20, meyve sebze halinde ise 20-30 liraya satılan kapya biberin marketteki fiyatı 65-80 liraya kadar çıktı. Raf ile hal arasındaki fahiş fiyat farkı hem üreticiyi hem de tüketiciyi zor duruma düşürüyor” dedi.

Editör: Kazim Bozkurt